„Spre deosebire de mai multe țări învecinate, oportunitățile de investiții în sectorul upstream sunt foarte limitate în România. Ultima rundă de licitații (a zecea ediție) are o vechime de aproape zece ani. Jucătorii din segmental upstream încă așteaptă lansarea celei de a 11-a runde. Lipsa de oportunități de investiții limitează intrarea noilor jucători în segmentul upstream”, se arată în studiul „Piaţa gazelor naturale din România: cum garantăm securitatea şi competitivitatea sectorului”, realizat de Emerton la comanda Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze.
Autorii studiului arată că, dacă România a scos la concesiune perimetre pentru explorare/exploatare de hidrocarburi ultima dată în 2009, unele state din zona noastră au făcut acest lucru mult mai recent. Astfel, în Ungaria, în 2016 Ungaria a avut în 2016 ultima rundă de licitaţie exploratorie pentru 9 blocuri. În Grecia a fost lansată licitaţia pentru 3 blocuri offshore la începutul lui 2017. În 2018, Croaţia a organizat o rundă de licitaţii pentru 7 blocuri offshore cu o suprafaţă de 14.000 de kilometri pătraţi. Iar Ucraina a organizat chiar în acest an o rundă de licenţiere pentru 42 de blocuri ondhore, cu o suprafaţă de 20.000 de kilometri pătraţi.
Deşi despre runda XI, din România, se vorbeşte de mulţi ani şi chiar sunt stabilite şi detaliile, procesul nu a fost încă lansat. Iată ce spunea fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, în iulie 2015.
„Suntem în curs de finalizare a Rundei XI de explorare, pentru acorduri petroliere în perimetre atât onshore, cât şi offshore. Aşteptăm totodată să finalizăm legea fiscală legată de activităţile petroliere. Runda va fi lansată imediat după aprobarea noului nivel al redevenţelor. Vom scoate la concesionare 30 de perimetre, fiecare având o suprafaţă de circa 1.000 km pătraţi. Acestea sunt puse la dispoziţia operatorilor pentru faza de explorare” spunea acum aproape patru ani şeful ANRM.
Redevenţele au fost recalculate de atunci (s-au introdus noi preţuri de referinţă pentru baza de calcul, bazate de preţurile internaţionale, şi la petrol şi la gaze), au apărut impozite suplimentare pe producţie şi a apărut între timp şi legea offshore, care stabileşte regimul fiscal al exploatărilor din Marea Neagră.
În contextul în care operatorii implicaţi în proiectele din Marea Neagră încă mai aşteaptă ca taxarea, care a devenit mai mare prin reglementările din ultimii ani să fie redusă, sau măcar stabilă pe toată durata acordurilor petroliere, autorităţile nu au mai scos la licitaţie noi perimetre.
Însă, sunt promisiuni că runda a XI-a va fi organizată în acest an.
„Preconizăm că Runda XI, pentru perimetrele petroliere de explorare, în cadrul căreia vor fi scoase la licitație 28 de perimetre: 6 offshore și 22 onshore, în mărime estimată de aproximativ 1.000 kmp, va avea loc în cursul anului 2019”, a informat ANRM în luna februarie a acestui an.