Deal-urile cu 0,4% din acţiunile OMV Petrom au ridicat rulajul la maximul ultimelor două săptămâni

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,71%, într-o piaţă apatică şi unde mai multe tranzacţii negociate cu 0,4% din acţiunile OMV Petrom (SNP) au ridicat lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni.
Economica.net - mie, 28 nov. 2012, 16:47
Deal-urile cu 0,4% din acţiunile OMV Petrom au ridicat rulajul la maximul ultimelor două săptămâni

Piaţa a evoluat incert la deschidere, dar după primele 20 de minute a trecut pe scădere, în linie cu bursele externe. Punctul minim al indielui general BET-C a fost atins la scurt timp după ora 15:15, când piaţa era cu aproape 0,6% sub nivelul de marţi.

La fel ca în precedentele şedinţe, atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni, iar rulajele de pe piaţa principală au fost reduse.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi titlurile OMV Petrom au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri de 1,9 milioane lei şi, respectiv, de 1,6 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile FP a fost realizată la 0,53 lei, preţ în scădere cu 0,84, iar acţiunile OMV Petrom au încheiat în coborâre cu 1,27%, la 0,39 lei.

Cotaţiile OMV Petrom au coborât în condiţiile în care s-au realizat 49 de deal-uri, prin care BERD a vândut acţiuni reprezentând 0,4% din capitalul social al companiei, pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro). Titlurile au fost transferate la preţul de 0,37 lei, cu 6,33% sub ultima cotaţie de marţi de pe piaţa principală, de 0,395 lei/titlu.

„După ştirea din presă (de luni – n.r.) referitoare la faptul că există un pachet de 0,4% din acţiunile OMV Petrom, cotaţia acţiunilor a început să sufere. Fiind un emitent reprezentativ pentru piaţă, celelalte acţiuni s-au luat dupa titlurile OMV Petrom. În plus, trebuie să ţinem cont şi de riscul care planează asupra distribuirii de dividende la Fondul Proprietatea din profitul din acest an. Astfel, toate aceste ştiri au făcut ca lichiditatea să se menţină la cote de avarie. După deal-ul cu pachetul de acţiuni OMV Petrom, este posibil să existe în piaţă o frenezie. Însă, această frenezie nu cred că va dura prea mult dintr-un simplu motiv, acela că criza economica este încă prezentă”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,51%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,47% sub ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,63%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,46%.

Totodată, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a încheiat în scădere cu 1,04%.

Unii investitori au fost mai activi pe tranzacţionarea produselor structurate, întrucât aceştia găsesc totdeauna contraparte la vânzarea sau cumpărarea titlurilor în furnizorii de lichiditate şi, totodată, aceste derivate înregistrează şi o volatilitate mai ridicată.

Astfel, tranzacţiile cu acţiuni realizate în piaţa principală abia au ajuns la 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro), iar rulajul pe piaţa produselor structurate a fost de 3,7 milioane lei (821.000 de euro). Tranzacţiile de pe acest segment de piaţă sunt oprite la ora 18:30, la aproape două ore după închiderea pieţei acţiunilor.

Valoarea tranzacţiilor de pe piaţa piaţa principală de acţiuni a fost cu 24% mai redusă decât rulajul şedinţei anterioare, de 8,4 milioane lei (1,8 milioane euro).

Deal-urile cu acţiunile OMV Petrom au ridicat lichiditatea pieţei acţiunilor la 91,3 milioane lei (20,4 milioane euro), rulajul atingând astfel cel mai ridicat nivel din ultimele aproape trei săptămâni.

O lichiditate mai mare decât cea de miercuri a fost înregistrată la 9 noiembrie, când trei deal-uri cu 3,86% din acţiunile Fondului Proprietatea şi tranzacţiile negociate cu titluri SIF Oltenia (SIF5), BRD (BRD), SIF Moldova (SIF2) şi Banca Transilvania (TLV) au ridicat rulajul la 308,5 milioane lei (68,3 milioane euro), nivelul maxim pentru ultimele 21 de luni.

„Nici după alegerile parlamentare nu mă aştept să se întâmple ceva spectaculos în piaţă. Se pare că programul de guvernare al noului executiv va fi prezentat Parlamentului în 20 – 21 decembrie, astfel că investitorii nu vor avea timpul necesar să reacţioneze având în vedere că luna decembrie este una scurtă de tranzacţionare. Astfel, nu ne mai rămâne decât să aşteptăm începutul anului, care ar putea fi unul crescător, conform statisticilor”, a afirmat Murgoci.

Totodată, el spune că atenţia investitorilor va continua să fie axată pe evenimentele de pe plan extern, care i-au determinat pe investitori să fie prudenţi şi astfel piaţa a rămas la un nivel redus.

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat a şaptea şedinţă consecutivă de scădere şi au atins cel mai redus preţ de la listare, de 19,66 lei/titlu. Preţul este cu 5,02% sub ultima cotaţie de marţi. Corecţia de miercuri a venit pe al treilea rulaj din piaţa principală, de 665.000 de lei.

Unii brokeri spun că presiunea la vânzarea acţiunilor BVB ar fi cauzată de un investitor mai mare care încearcă să vândă pachetul deţinut, dar şi de faptul că rezultatele financiare ale BVB vor fi afectate de rulajele reduse înregistrate în ultimele luni.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 61.000 de lei, valoare foarte apropiată de rulajul de marţi, de numai 62.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7%, în condiţiile în care atenţia investitorilor s-a mutat spre negocierile pentru buget din SUA, anulând efectul pozitiv al acordului din Europa pentru finanţarea Greciei.

Te-ar mai putea interesa și
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare cu stricteţe o nouă directivă privind diligenţa în materie de......
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...