Asociaţia Construim România atrage atenţia că Dealul Bucium reprezintă un pericol major pentru siguranţa circulaţiei pe autostrada A1 în zona Aciliu, că pericolul de prăbuşire catastrofală este real dacă precipitaţiile sunt suficient de abundente şi solicită decizii ferme şi imediate de intervenţie tehnică: fie demararea unor consolidări imediate ale Dealului Bucium, fie o decizie politică de curaj privind relocarea completă a traseului autostrăzii.
„Dealul Bucium continuă să alunece vizibil şi semnificativ accelerat față de 2016 spre autostrada A1 Orăștie – Sibiu Lot 3 în zona Aciliu. Lucru firesc ţinând cont că sezonul de iarnă-primăvară 2016-2017 a fost semnificativ mai bogat în precipitații, chiar abundente față de sezonul similar 2015-2016”, spun reprezentanţii Asociaţiei, într-o postare pe Facebook.
În plus, ei spun că pe lângă alunecările deja cunoscute ale versantului nordic din debleul prin Dealul Bucium, au apărut dezvoltări ale alunecărilor și pe versantul sudic, unde coloanele forate de CFR pentru a susține Magistrala 200 încep să fie vizibile pentru că pământul alunecă de lângă ele. Mai mult, în apropiere de Viaductul Aciliu versantul sudic al debleului împinge sub autostradă, ceea ce face tot mai vizibilă umflarea acesteia.
„Filmările noastre din martie şi mai 2017, pe care le publicăm astăzi, au fost transmise şi geologului britanic David Petley, a cărui reacţie a fost: „that slope is an awful mess” („versantul acela este într-o stare groaznică”)”, continuă reprezentanţii Asociaţiei.
David Petley a publicat în acest week-end un nou articol despre alunecările din Dealul Bucium pe blogul său specializat despre alunecări de teren din întreaga lume. În articol David îşi exprimă îngrijorarea profesională faţă de starea versantului şi speranța că acesta este monitorizat. „A fost jenant să îi spunem că monitorizarea constă doar în câţiva ţăruşi metalici înfipţi în pământ, de altfel deja aproape complet îngropaţi de frontul de alunecare, aşa cum se şi observă în cea mai recentă filmare”, adaugă Construim România.
Asociaţia Construim România constată că deşi în teren situaţia este vizibil tot mai gravă, la ora actuală CNAIR se află abia în faza de atribuire a contractului privind realizarea unei expertize tehnice asupra A1 Orăştie – Sibiu Lot 3. În acest ritm o intervenție tehnică în teren se preconizează abia peste cel mai devreme un an şi jumătate, conchid reprezentanţii Asociaţiei.
Contactaţi de către ECONOMICA.NET, reprezentanţii CNAIR au menţionat că documentaţia pentru expertiza tehnică a fost transmisă spre validare către Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, urmând ca aceasta să furnizeze un răspuns în următoarele trei zile.
„În prezent, DRDP Braşov execută lucrări de întreţinere şi de punere în siguranţă a zonelor ale căror lucrari de construcţie nu au fost finalizate de fostul antreprenor Saligni-Impregilllo, inclusiv în zona dealului Bucium”, susţin reprezentanţii CNAIR.
În acelaşi timp, CNAIR are un contract în derulare cu Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti care monitorizează periodic zona dealului Bucium, mai spun aceştia. Potrivit lor, din rapoartele prezentate periodic rezultă că alunecările s-au stabilizat şi, ca atare, nu pun în pericol siguranţa participantilor la trafic.
De asemenea, în zonă este montat un sistem de monitorizare (inclinometre), care arată că fenomenul de alunecare a stagnat. Chiar daca fenomenul de alunecare nu mai există, Beneficiarul (CNAIR) monitorizează zilnic situatia, au dat asigurări oficialii de la Drumuri.
Aceştia declarau şi în luna martie că dealul Bucium se echilibrase momentan, cu mult în amonte faţă de autostradă, iar acele cedări ale terenului erau vizibile anterior rezilierii contractului cu Salini Impregilo.
„Menţionăm că aceste cedări ale terenului existau şi erau vizibile anterior rezilierii contractului de lucrări iar evoluţia din anul 2016 este ca urmare a nefinalizării lucrărilor şi nerealizării lucrărilor de conservare/protejare a versanţilor de către Salini Impregilo”, au explicat atunci reprezentanţii CNAIR.
Ei consideră că alunecările din zona adiacentă autostrăzii sunt doar de suprafaţă, iar cauza este reprezentantă de fenomenul de îngheţ-dezgheţ şi de umiditatea crescută.
Reprezentanţii companiei susţineau că situaţia este monitorizată permanent şi CNAIR ia în prezent măsuri pentru asigurarea scurgerii apelor, curăţarea şanţurilor şi podeţelor şi asanarea apelor care băltesc pe suprafaţa versantului. În plus, compania a decis mobilizarea unei echipe de intervenţie pregătită să acţioneze în orice moment pentru degajarea pământului alunecat în şanţul existent de la baza corpului autostrăzii.
Expertiza tehnică ar urma să fie finalizată anul acesta, după care anul viitor să fie lansată licitaţia pentru finalizarea lucrărilor şi remedierea problemelor de pe acest lot, estimată la 181 milioane de lei. Noul contract de „Proiectare şi execuţie autostrada Oraştie – Sibiu, lot 3: km 43+855 – km 65+965 – rest de executat şi realizare lucrări de remediere” va include 2 luni de proiectare şi 6 luni pentru execuţie. Dacă nu vor fi contestaţii, lucrările de remediere a acestui lot ar putea fi terminate până la finele anului viitor, conform estimărilor CNAIR.
În plus, CNAIR va lua măsuri pentru recuperarea costurilor rezultate ca urmare a remedierii lucrărilor neconforme, precum şi a finalizării lucrărilor de consolidare. CNAIR a executat garanţia de bună execuţie stabilită în contractul încheiat cu firma italiană care a construit lotul 3, Salini Impregilo, în valoare de 60,5 milioane lei.
Cei 22 de kilometri ai lotului 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, numită „autostrada scufundată” din cauza problemelor grave de structură din trecut, au fost redeschişi traficului în octombrie 2016. Reparaţia unei porţiuni din acest lot, demarată în aprilie 2016, a fost prima lucrare executată în regie proprie de către CNAIR.
Lotul 3 a fost inaugurat în noiembrie 2014, cu două zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în prezenţa premierului Victor Ponta la acel moment, candidat pentru funcţia de preşedinte al statului.
În septembrie 2015, lotul a fost închis, iar ulterior o porţiune de câteva sute de metri a fost demolată, din cauză că au apărut fisuri şi denivelări grave pe carosabil.
Contractul dintre fosta CNADNR şi grupul italian Impregilo, care a devenit ulterior Salini Impregilo, în vederea construirii celor 22 de kilometri ai lotului 3, a fost semnat în 2011 şi a fost reziliat în ianuarie 2016.