Potrivit oficialului american, în anul 2014, cel puţin 60 de jurnalişti au fost omorâţi şi mulţi alţii răniţi, hărţuiţi, arestaţi sau ameninţaţi.
„Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat această zi (3 mai – n.r.) pentru sărbătorirea libertăţii presei şi apărarea independenţei jurnaliştilor. De asemenea, e o zi în care îi comemorăm pe cei care şi-au pierdut viaţa, făcându-şi datoria de reporter. Jurnalismul poate fi periculos. În 2014, cel puţin 60 de jurnalişti au fost omorâţi şi mulţi alţii răniţi, hărţuiţi, arestaţi sau ameninţaţi. Au fost ucişi în timp ce îşi exercitau profesia sau asigurându-se că transmit publicului informaţii despre situaţii dificile sau periculoase”, spune Dean Thompson, potrivit unui comunicat de presă transmis duminică AGERPRES de reprezentanţa diplomatică a Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
Acesta subliniază, totodată, că hotărârea jurnaliştilor „de a descoperi adevărul indiferent de mărimea pericolelor la care se expun, indiferent de câte eforturi se fac pentru a-i reduce la tăcere”, este de aplaudat.
„Libertatea presei, fie că e simbolizată de stiloul, camera sau microfonul reporterului, este sub asediu. Împreună, trebuie să facem toate eforturile pentru a asigura libertatea presei, libertatea de expresie şi să reiterăm promisiunea noastră de a lupta pentru democraţie şi libertate”, conchide oficialul american, potrivit sursei amintite.
Ziua Internaţională a Libertăţii Presei este sărbătorită în data de 3 mai.