Deca, la lansarea noului program MBA EEL: România are nevoie de profesionalizarea managementului educaţional

02 10. 2024
deca ligia 435456

„Acest MBA care vizează economia educaţiei şi leadership-ul este un parteneriat unic între trei entităţi foarte puternice, ASE, Banca Mondială şi Compania ER Young. Este un parteneriat public – privat, care are drept scop formarea de viitori lideri în educaţie, fie că vorbim despre leadership şcolar, leadership universitar sau chiar oameni care să lucreze în Ministerul Educaţiei şi în instituţiile publice care fac strategii, legi, politici publice. (…) Avem nevoie şi de profesionalizarea managementului educaţional, acest program poate fi un pilot pentru un program naţional de formare a liderilor în educaţie”, a transmis Deca.

Ea a evidenţiat şi rolul Băncii Mondiale în realizarea acestui program.

„Cred că este foarte important să avem argumentele economice pentru investiţia în educaţie şi, de aceea, a contat foarte tare implicarea Băncii Mondiale în acest program. Ei derulează un program de training of trainers tocmai pentru a avea cei mai buni specialişti care să disemineze cunoaşterea mai departe. (…) Este o iniţiativă care sperăm că se va întoarce către instituţiile publice cu valoare adăugată”, a precizat Ligia Deca.

La rândul său, rectorul Nicolae Istudor a punctat rolul pe care ASE îl are în dezvoltarea acestui tip de programe.

„A sosit momentul ca ASE să-şi dezvolte programul MBA. (…) Programul poate beneficia atât de experienţa noastră, dar şi de experienţa unor reprezentanţi ai partenerilor noştri. Am selectat 16 colegi pe discipline ale programului de învăţământ. (…) Acest program reprezintă primul pas către o nouă viziune a sistemului educaţional din ţara noastră. Sperăm că vom avea oportunitatea să replicăm acest program şi la nivel regional, e o propunere a Academiei de Studii Economice. Ne bucurăm să participăm la acest proiect în misiunea noastră de a pregăti generaţii viitoare, de a contribui la dezvoltarea cercetării de excelenţă, la formarea elitelor într-un mediu socio-economic şi de a forma competenţe avansate în domeniile ştiinţe economice, administrarea afacerilor, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, ştiinţe sociale, ştiinţe administrative şi ştiinţe juridice, necesare pentru a susţine dezvoltarea societăţii şi a unei economii competitive”, a spus Istudor.

Potrivit organizatorilor, Programul EEL MBA este unic în Europa de Est, punând un accent deosebit pe promovarea transformărilor de politici pe termen lung cu impact semnificativ pentru îmbunătăţirea rezultatelor învăţării şi abordarea disparităţilor socio-economice.