Deca: Vom lansa a treia ediţie a apelului de burse pentru stagii de masterat, doctorat şi de cercetare în străinătate

04 10. 2024
deca ligia 435456

„Am făcut câţiva paşi care vor sprijini şi încuraja tinerii să aleagă să continue studiile aici, acasă, spre o carieră de cercetare. Bursele studenţilor doctoranzi au crescut, din anul universitar trecut, la 3.200 lei lunar. Vom lansa în curând a treia ediţie a apelului de burse pentru stagii universitare de masterat şi de doctorat, pentru stagii postdoctorale şi de cercetare în străinătate. Acum bursele au un cuantum cuprins între 1.100 – 1.200 de euro pe lună în funcţie de ţara de destinaţie”, a precizat Deca, la masa rotundă „Educaţia medicală şi cercetarea în politicile de cercetare din România”, desfăşurată la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila”.

Potrivit acesteia, în toate domeniile se simte nevoia de a consolida relaţia dintre sectorul academic, de cercetare şi practicieni, scrie Agerpres.

„Relaţiile dintre educaţie şi cercetarea medicală pentru sănătate trebuie să se regăsească printre preocupările noastre. (…) Toţi cetăţenii europeni au dreptul la educaţie şi la sănătate. Susţinem multiplicarea activităţilor de cercetare şi colaborările internaţionale. Programele din noua arie de cercetare pot conduce la inovaţii în tratamente, diagnosticare şi tehnologie medicală. (…) România participă activ la abordarea prin cercetare a provocărilor globale, aliniindu-se misiunilor şi parteneriatelor europene acolo unde are potenţialul de a contribui cu soluţii inovative, iar sistemul naţional de cercetare – inovare este integrat deja în aria europeană a cercetării”, a adăugat Ligia Deca.

Ea a amintit că printre preocupările Ministerului Educaţiei de a susţine eforturile universităţilor de a participa la astfel de programe se numără creşterea numărului de absolvenţi de studii doctorale raportat la numărul de absolvenţi de studii superioare, participarea universităţilor româneşti în alianţe de universităţi europene pentru accesarea de fonduri de cercetare într-un mod mult mai competitiv, modernizarea infrastructurii universităţilor şi digitalizarea acestora.

„Mă aştept de la studenţii medicinişti să fie printre primii care acceptă că tehnologiile moderne şi inteligenţa artificială pot îmbunătăţi şi chiar transforma actul medical. UMF ‘Carol Davila’ a înţeles că este nevoie să adaptăm oferta educaţională noilor cerinţe ale pieţei. (…) Universităţile au rol în crearea de cunoştinţe esenţiale pentru a face faţă provocărilor globale contemporane, iar sănătatea publică şi avansul tehnologic rămân catalizatori ai inovaţiei. Prin îmbunătăţirea colaborării cu piaţa muncii, cu societatea, cei din sistemul academic acţionează ca un catalizator pentru inovaţie, punând în practică descoperirile din cercetarea medicală”, a transmis Deca.

Evenimentul „Educaţia medicală şi cercetarea în politicile de cercetare din România”, derulat în cadrul proiectului Alliance4Life Bridging the Research and Innovation Gaps in Life Sciences (A4L_BRIDGE), a vizat analizarea dificultăţilor legate de interconectarea cercetării, predării şi practicii medicale în instituţiile universitare din domeniul sănătăţii.