Decalajul dintre bogați și săraci, riscul major pentru omenire
‘Decalajul persistent dintre veniturile celor mai bogați cetățeni și cele ale celor mai săraci este considerat drept riscul susceptibil să provoace cele mai grave daune omenirii în următorul deceniu’, a indicat Forumul Economic Mondial, în raportul său anual privind riscurilor globale, prezentat la Londra.
Conform acestui studiu, la care au participat mai mult de 700 de experți de nivel mondial, evenimentele meteorologice extreme, schimbarea climatică și atacurile cibernetice urmează în ierarhia celor mai grave riscuri, care ar putea să ‘să provoace un șoc sistemic la scară mondială’.
Raportul WEF — publicat cu o săptămână înainte de cea de-a 44-a ediție a Forumului de la Davos, programat să se desfășoare în perioada 22-25 ianuarie — menționează de asemenea crizele bugetare sau potențiala criză de apă printre riscurile care suscită cea mai mare îngrijorare astăzi, precum și riscul tot mai mare de „cybergeddon’ (eșecul masiv al sistemelor informatice care ar avea consecințe catastrofale pentru economia globală).
‘Dependența tot mai mare’ de Internet și ‘expansiunea masivă a echipamentelor care sunt conectate la acesta face riscul de eșec sistemic mai important decât oricând în 2014’, avertizează Forumul.
Mai ales că în urma ‘recentelor dezvăluiri privind monitorizarea guvernelor’ lumii, făcute de fostul consultant informatician Edward Snowden, ‘comunitatea internațională este mai puțin dispusă să lucreze împreună pentru a stabili modele de gestionare pentru a remedia această slăbiciune’, regretă WEF.
O lipsă de cooperare ‘ar putea duce la o balcanizare a Internetului, numită și cybergeddon, când hackerii s-ar bucura de o superioritate copleșitoare, iar perturbările masive ar deveni un fenomen curent’, menționează raportul.
‘Viețile noastre se schimbă într-un ritm fără precedent. Transformări la locul de muncă, în economie, în ceea ce privește mediul, geopolitica, societatea și tehnologia oferă oportunități de neegalat, dar și interconexiunile dintre ele antrenează un risc sistemic crescut’, spune Klaus Schwab, fondatorul și președintele executiv al Forumul Economic Mondial.