Decizia Comisiei Europene privind gripa aviară din România. Peste 24 de localităţi se află în zone de protecţie sau restricţie
Comisia Europeană a publicat lista zonelor de portecţie şi supraveghere din fecare stat membru în care a apărut infecţia cu virusul gripei aviare- H5N8, respectiv Ungaria, Polonia, Slovacia şi România, ceea ce înseamnă că fermele din acele trebuie să respecte condiţii stricte în ceea ce priveşte schimburile comerciale de carne şi ouă.
În cazul României, au fost incluse în anexa cu zonele de protecţie trei localităţi din judeţele Maramureş şi Satu Mare respectiv Seini, Sebişa şi Pomi (din Satu Mare). Conform Regulamentelor comunitare în vigoare, în cazul exploataţiilor de păsări situate într-o zonă de protecţie, ” nicio pasăre de curte, nicio pasăre captivă și nici un mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploatație fără autorizarea autorității competente. Această restricție nu se aplică mamiferelor care au acces numai la părțile acestor exploatații utilizate pentru cazarea persoanelor, în care: nu au contact cu păsările de curte și cu celelalte păsări captive şi nu au acces la coliviile sau la zonele în care se țin aceste păsări”.
Prin anumite derogări şi în anumite condiţii, ANSVSA poate autoriza transportul direct de păsări de curte provenind dintr-o exploatație aflată într-o zonă de protecție către un abator desemnat pentru sacrificarea mediată. La fel se pot transporta şi ouă sau pui vii.
Totodată, orice circulație și orice transport rutier efectuat din exploatații, cu excepția drumurilor de serviciu private din exploatații sau a transportului feroviar al păsărilor de curte, al altor păsări captive, al păsărilor de curte pe punctul de a oua, al puilor în vârstă de o zi, al ouălor și al cadavrelor sunt interzise.
Aceasta pe lângă alte măsuri de biosecuritate printre care şi faptul că toate păsările de curte și celelalte păsări captive trebuie ținute într-o clădire sau obligativitatea de a dezinfecta echipamentele şi vehiculele cu care se transportă păsările, carnea, hrana acestora etc.
Conform Regulamentului UE, aceste măsuri se aplicată până la data de 9 februarie 2020.
24 de localităţi în zona de supraveghere
De asemenea, au fost incluse în anexa cu zonele de supraveghere 24 de localităţi din trei judeţe (Maramureş, Satu Mare şi Bihor). În cazul exploataţiilor din zonele de supraveghere, măsurile de securitate sunt similar cu cele din zonele de protecţie.
În ceea ce priveşte transportul, circulația de păsări de curte, de păsări de curte pe punctul de a oua, de pui de o zi și de ouă către exploatații, abatoare, centre de ambalare sau către o unitate care fabrică produse din ouă, aflate în afara zonei de supraveghere, este interzisă. Cu toate acestea, autoritatea competentă poate autoriza transportul direct de păsări de curte destinate sacrificării către un abator desemnat pntru sacrificarea imediată. De asemenea, în anumite condiţii poate autoriza transportul de ouă de masă spre un centru de ambalare desemnat, cu condiția să fie ambalate într-un ambalaj de unică folosință.
Data până la care trebuie să se respecte aceste restricţii este de 18 februarie.
Amintim că în decembrie 2019 și în ianuarie 2020, Polonia, Slovacia, Ungaria și România au notificat Comisiei apariția unor focare epidemice de gripă aviară înalt patogenă de subtip H5N8 în exploatații de pe teritoriul lor. În România, primul focar a fost depistat în localitatea Seini, Maramureş, la ferma Karin.. Ulterior, în seara zilei de 17 ianuarie a fost confirmat un nou focar secundar de gripă aviară, cu acelaşi subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeaşi platformă unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020).
Alte şapte ferme de păsări se află în zonă şi sunt în pericol de a fi infestate cu virusul gripei aviare.
Detalii AICI