Nuclearelectrica a convocat o Adunare Generală a Acționarilor pentru data de 8 august, iar pe ordinea de zi se află două puncte referitoare la proiectul reactoarelor 3 și 4. Cităm din convocator:
“Aprobarea continuării Proiectului Unităților 3 şi 4 CNE Cernavodă, respectiv adoptarea Deciziei Preliminare de Investiție şi trecerea în Etapa II – Lucrări Preliminare, condiţionat de aprobarea si incheierea Acordului de Sprijin între Statul român şi SNN în legătură cu Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.
Aprobarea iniţierii demersurilor în vederea atribuirii şi încheierii contractelor necesare pentru finalizarea Proiectului, în condiţiile limitelor de competenţă prevăzute de actele constitutive ale SNN şi EN (EnergoNuclear – n.red), şi cu încadrarea în limita sumei de 185 milioane Euro”.
Ultima comunicare a Nuclearelectrica referitoare la avansul celor două reactoare, un proiect de cel puțin 7 miliarde de euro, a fost făcută în noiembrie anul trecut. Atunci, Nuclearelectrica anunța „avansarea Proiectului Unităților CANDU 3&4: în cadrul actualei Etape Pregătitoare, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, Membră a grupului SNC-Lavalin”.
“În cadrul contractului, CANDU Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării Proiectului Unităților CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licențiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcții de securitate nucleară etc.)”, arăta atunci Nuclearelectrica.
Contractul semnat de EnergoNuclear S.A. cu CANDU Energy acoperă achiziția de servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea documentațiilor necesare relansării Proiectului Unităților CANDU 3&4, printre care:
Sprijin de la stat
Nuclearelectrica anunța încă de acum un an că va lua decizia de a investi în construcţia reactoarelor 3 şi 4 doar cu condiţia încheierii unui acord cu statul român prin care să se stabilească modul de finanţare şi mecanismele de sprijin pentru realizarea acestui proiect.
„Ca o condiţie prealabilă pentru luarea Deciziei Preliminare de Investire şi trecerea în Etapa 2 a proiectului, se impune încheierea unui acord între statul român şi SNN, prin care să se stabilească responsabilităţile părţilor cu privire la asigurarea finanţării, adoptarea mecanismelor de sprijin şi asigurarea condiţiilor de infrastructură pentru finalizarea şi exploatarea proiectului”, arăta compania în martie.
Cel mai probabil, este vorba despre un mecanism de tipul contractelor pentru diferență (CfD), dar deocamdată nu știm a ce se referă exact acest acord de sprijin între stat și companie.
În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida și susține în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relații de 55 de ani între Canada și România în industria nucleara.
România a semnat la 9 octombrie 2020 un Acord Interguvernamental privind cooperarea în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost recent ratificat și de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având un sprijin larg si fiind adoptat cu o majoritate de voturi. De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, printr-un Memorandum de Înțelegere încheiat cu Ministerul Energiei, interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România, inclusiv de tipul celor nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.
Cele două reactoare ar urma să fie operaționale în anii 2030, respectiv 2031.