‘Noi sprijinim politica existentă a uşilor deschise a NATO.Toate cererile sunt luate în considerare. Dar o decizie în privinţa Ucrainei trebuie să fie luată de Alianţa Nord-Atlantică’, a subliniat Harf.
Washingtonul sprijină dreptul Ucrainei de a-şi decide viitorul, fără niciun fel de ingerinţă externă, a declarat marţi un înalt oficial american, adăugând că ‘decizia privind aderarea Ucrainei la NATO este o problemă ce priveşte Alianţa Nord-Atlantică şi Kievul’.
‘Pe bază de consens, Alianţa invită ţările atunci când sunt pregătite şi pot să contribuie în mod adecvat la securitatea regiunii nord-atlantice’, a declarat oficialul american pentru agenţia rusă de presă, sub rezerva anonimatului. Pentru moment, a subliniat el, NATO nu are în vederea aderarea Ucrainei la Organizaţie şi nici Kievul nu a depus o solicitare ad-hoc.
Legislativul de la Kiev a adoptat în urmă cu o zi, la iniţiativa preşedintelui Petro Poroşenko, un proiect de lege care prevede renunţarea de către Ucraina la statutul său de până acum de ţară nealiniată şi reluarea cursului de aderare la NATO, cu 303 de voturi ‘pentru’, în condiţiile unui minim necesar de 226 de voturi.
Această decizie a Kievului a suscitat reacţii dure la Moscova, unde Ministerul de Externe a ameninţat cu consecinţe severe în urma acestei ‘greşeli grave’, potrivit TASS.
‘Anularea de către Ucraina a statutului său de ţară nealiniată va avea consecinţe în ceea ce priveşte reglementarea situaţiei din Donbas’, a afirmat ministrul rus adjunct de externe Grigori Karasin. ‘Aceasta este o greşeală gravă a autorităţilor ucrainene, care va avea consecinţe severe pentru soluţionarea crizei interne din Ucraina’, a adăugat înaltul diplomat rus.
Premierul rus Dmitri Medvedev a asimilat anterior anularea de către Ucraina a statului său de ţară nealiniată cu o cerere de aderare la NATO şi a calificat Ucraina drept un potenţial inamic militar al Rusiei.