Decizia Ucrainei de a interzice temporar exporturile de zahăr afectează grav piața locală. Se anunță scumpiri la raft

01 06. 2023
zahar 456890

Într-o perioadă în care cererea de zahăr este în creștere, fiind nevoie atât în industria de procesare a fructelor sau pentru fabricarea înghețatei cât și pentru consumul domestic, pentru gemuri sau dulcețuri, România rămâne fără cea mai importantă sursă. Ucraina a interzis exporturile în perioada 5 iunie-15 septembrie pentru a-și putea asigura necesarul de consum, având în vedere că producția anului comercial 2022/2023 ar putea scădea, conform estimărilor, cu 8% față de anul trecut, până la 1,33 milioane de tone. Consumul  domestic din Ucraina este estimat la 1 milion de tone.

Impactul pe plan local ar putea fi atât asupra prețurilor la consumatorul final cât și asupra disponibilității produsului.

„Am încheiat în luna mai un contract pentru 15.000 de tone de zahăr ( din Ucraina n.red) cu banii în avans. Ieri mi-au întors mașinile și azi o să îmi dea banii înapoi. Urma să ambalez zahărul și să îl pun în piața până produceam noi, în septembrie. Era decizia pe care am luat-o pentru a nu trimite oamenii acasă, pentru a putea asigura salariile în lunile de vară și pentru a  nu ridica prețul la raft”, a declarat pentru Economica Mihaela Neagu, antreprenoarea care, împreună cu Mihail-Daniel Matache, a preluat de la grupul francez Tereos fabrica de zahăr de la Luduș.

Aceasta susține însă că nu va face concedieri, chiar dacă nu se mai poate aproviziona din Ucraina, piața cu cele mai bune prețuri la zahăr din zonă. Neagu este și acționarul majoritar al companiei Best Achiziții S.R.L., societate care a preluat în 2021 și Fabrica de Zahăr Bod, de la lichidatorul judiciar.

Cresc prețurile

„Noi avem stocuri asigurate pentru încă două luni. Dar sigur va fi o majorare la raft pentru că nu toate firmele au capitalul necesar pentru  a-și fi asigurat stocuri mari. Prețul a urcat miercuri la peste 1.000 euro tona ( față de o medie de 892 euro tona în regiune, în aprilie n.red).  La raft ne așteptăm la 7-8 lei”, a mai explicat Neagu.

Acum, înainte de decizia Ucrainei, prețul zahărului la poarta fabricii este de aproximativ 4,7-5,2 pe kg.

Fabrica Luduș va începe activitatea de procesare de sfeclă de zahăr din septembrie anul acesta, odată ce primele cantități de sfeclă de zahăr de la fermierii români vor ajunge în fabrică. Compania a semnat contracte cu aproximativ 250 de fermieri pentru a prelua sfecla de pe o suprafață de 3.300 de hectare, ceea ce înseamnă o cantitate de aproximativ 148.500 de tone, la un randament mediu de 45 de tone la hectar.

Detalii aici

Astfel, în afară de fabrica de la Luduș, în România mai există o două alte unități de fabricare a zahărului, la Roman și Buzău, ambele în proprietatea Agrana.

Cât despre fabrica de zahăr de la Bod, aflată parțial tot în proprietatea lui Neagu, prin Best Achiziții S.R.L., aceasta va rămâne în conservare anul acesta din lipsa materiei prime.

România, cel mai mare importator de zahăr din Ucraina

Potrivit datelor Comisiei Europene, România a importat în perioada octombrie 2022-aprilie 2023 84.736 tone de zahăr din Ucraina, adică 30% din importurile totale ale UE și de 26,8 ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Și aceasta pentru că România a produs mult mai puțin, iar Ucraina este o piață ieftină pentru zahăr. În plus, nu prea există disponibilități de zahăr în state UE, pentru că acestea își păstrează local resursele.

Din datele INS, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut în 2022 cu  54,6% față de 2021, iar producția cu 64,1%.

Consumul mediu anual de zahăr din România este de 24,4 kilograme, conform ultimelor date ale INS și doar 52,9% din necesar este asigurat din producția locală.