Potrivit actului publicat in Monitorul Oficial, decizia a fost luată şi în condiţiile în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a transmis, pe 22 februarie, o scrisoare către Ministerul Economiei, potrivit hotnews.ro.
Mai exact, motivele emiterii deciziei de către premier sunt următoarele:
În aceste condiţii, „începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, Claudiu Vrănceanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, exercită atribuţiile necesare pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor HG 495/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile”, se precizează în decizie.
Ministerul Economiei a transmis la începutul lui decembrie presei o listă cu 37 de companii beneficiare de ajutorul de stat prin HG 495/2014 privind exceptările de la plata certificatelor verzi. Printre ele se află şi Lafarge Ciment România SA, compania condusă până de curând de Costin Grigore Borc.
Cele 37 de companii beneficiare: Brikston Constructions Solutions SA, SC Messer România Gaz SRL, TMK Artrom SA, TMK Reşiţa SA, SC Elsid SA, Stirom, Silcotub SA, SC Alum SA, SC Alro SA, Vimetco Extrusion SRL, SC Lafarge Ciment România, ArcelorMittal Galaţi, Carpat Cement Holding, ArcelorMittal Hunedoara, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom SA (Rafinăria Petrobrazi), Chimcomplex Borzeşti, Saint Gobain Glass România, Azomureş, Celco, Romcarbon, STG Steel, Greentech, Greenfiber International, Kastamonu România SA, Linde Gaz România (Puncte de lucru Galaţi şi Râmnicu-Vâlcea), Carmeuse Holding şi Cieh Soda România.
Pentru Lafarge, intervalul privind cuantumul ajutorului de stat este intre 1 şi 2 milioane de euro.
Recent, furnizorii de energie electrică din România s-au plâns că se confruntă cu dificultăţi din cauza lipsei de decizie a autorităţilor, care, mai mult, recurg la interpretări diferite ale reglementărilor legislative. Reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) spun ca nu este clar când şi cum se aplică prevederile HG 495/2014 privind acordarea unui ajutor de stat marilor consumatori de energie electrică, prin exceptarea de la plată până la 85% a certificatelor verzi.