Coborârea din orbită a sateliților Starlink este o sarcină obișnuită pentru SpaceX. Compania condusă de Elon Musk a inițiat deja eliminarea a 406 de unități din cele aproape 6.000 de sateliți lansați până în prezent. Dintre acestea, 17 nu sunt în prezent manevrabile, dar se așteaptă să se descompună natural și să se ardă în atmosfera Pământului în anii următori. Cu toate acestea, decizia de a rechema un lot mare de aproximativ 100 de sateliți într-un interval scurt de timp este cu siguranță neobișnuită.
SpaceX intenționează să inițieze aceste coborâri controlate în următoarele săptămâni și luni, iar întregul proces ar trebui să dureze aproximativ șase luni, spune compania într-un comunicat. Unitățile selectate, toate sateliți Starlink de versiunea 1, sunt „în prezent manevrabile și servesc utilizatorii eficient, dar echipa Starlink a identificat o problemă comună în această mică populație de sateliți care ar putea crește probabilitatea unui eșec în viitor.”
Natura exactă a problemei nu a fost dezvăluită, dar SpaceX și-a asigurat clienții că serviciile Starlink vor rămâne neîntrerupte, adăugând că sateliții vor putea totuși să evite coliziunile cu alte sateliți în timpul coborârii lor. Înlocuirea acestor unități lovite nu ar trebui să fie o problemă, având în vedere că SpaceX este acum capabilă construiască 55 de sateliți pe săptămână și să lanseze până la 200 de unități Starlink în fiecare lună.
În prezent, există 5.402 de sateliți Starlink funcționali în orbita joasă a Pământului, primii dintre aceștia fiind lansați în 2019. Acești sateliți sunt proiectați pentru a se conecta direct cu receptoarele terestre și pentru a furniza servicii de internet clienților prin terminale plate de utilizator. Flota actuală este formată din mii de unități, dar SpaceX are planuri de a lansa zeci de mii de sateliți.
Sateliții Starlink operează la altitudini extrem de joase pentru o rețea de comunicații, variind de la 340 până la 614 kilometri. La limita superioară, durează aproximativ cinci ani pentru ca un satelit Starlink să se deorienteze natural ca rezultat al tracțiunii atmosferice. Dar deorbițiile controlate, facilitate de sistemele de propulsie la bord, sunt „mult mai scurte și mai sigure decât o coborâre din orbită balistică similară de la o altitudine echivalentă”, spune SpaceX.
Decizia de a coborî atât de mulți sateliți odată este motivată de preocupările legate de siguranță. „Chiar dacă această abordare proactivă implică pierderea sateliților care îi servesc eficient pe utilizatori, credem că este calea corectă de a menține spațiul în siguranță și sustenabil”, a adăugat compania. „SpaceX încurajează toți proprietarii și operatorii de sateliți să îi coboare în siguranță din orbită înainte să devină ne-manevrabili.