Decizie istorică: Statele Unite ale Americii au scos Cuba de pe lista statelor care susţin terorismul
Retragerea Cubei de pe această listă ‘neagră’ elimină un obstacol în calea restabilirii după 54 de ani a relaţiilor diplomatice între Statele Unite ale Americii şi insula condusă de regimul comunist de la Havana.
Decizia era aşteptată după ce preşedintele american Barack Obama şi-a dat acordul pentru o astfel de retragere la mijlocul lunii aprilie şi după ce Havana a făcut din acest lucru o condiţie prealabilă pentru restabilirea relaţiilor diplomatice cu Washingtonul.
Obama a dispus o revizuire a statutului Cubei pe lista statelor care susţin terorismul ca parte a unei schimbări a politicii Washingtonului la 17 decembrie, atunci când el şi preşedintele cubanez Raul Castro au anunţat că vor încerca să restabilească relaţiile diplomatice întrerupte din 1961 şi vor depune eforturi către o normalizare a relaţiilor între cele două ţări.
Retragerea de pe această listă este un pas care are mai mult o semnificaţie simbolică decât una practică. Ea elimină interdicţia de a primi ajutor economic din partea SUA, precum şi interdicţia asupra exporturilor de arme şi controalele asupra dispozitivelor ‘cu dublă utilizare’ militară şi civilă.
Însă aceste interdicţii rămân în vigoare ca parte a unor alte sancţiuni americane, în condiţiile în care Cuba face în continuare obiectul unui embargo economic impus de SUA la începutul anilor 1960.
Cuba a afirmat că desemnarea sa de către SUA ca stat care susţine terorismul reprezintă un obstacol în calea restabilirii relaţiilor diplomatice şi a transformării aşa-numitelor secţiuni de interese de la Havana şi Washington în ambasade.
Cele două părţi au avut patru runde de discuţii la nivel înalt din luna decembrie şi afirmă că se apropie de un acord pentru redeschiderea ambasadelor. Departamentul de Stat trebuie să prezinte Congresului SUA o notificare de 15 zile înainte de deschiderea unei ambasade.