Decizie la Curtea Constituțională. Cum au plătit în plus toți șoferii cu RCA din cauza unei OUG strâmbe. Sute de milioane adăugate în falimentul Euroins

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că actul normativ prin care a fost prelungită valabilitatea polițelor de asigurare emise de societăți în faliment (în contextul falimentului Euroins) este neconstituțional. Decizia nu afectează în niciun fel activitatea curentă ASF sau a Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), pentru că nu se poate aplica retroactiv, însă ne face să ne întrebăm cât am plătit în plus pentru daunele provocate de șoferi cu RCA la Euroins în perioada prelungirii dictate de Guvern.
Şerban Buşcu - Dum, 14 iul. 2024, 21:53
Decizie la Curtea Constituțională. Cum au plătit în plus toți șoferii cu RCA din cauza unei OUG strâmbe. Sute de milioane adăugate în falimentul Euroins

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) și Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) au plătit în plus cel puțin 300 de milioane de lei pe fondul unei OUG promovate de Guvern, votate de Parlament anul trecut și declarate între timp ca neconstituțională, arată calculele Economica. „Nota de plată” va ajunge în final tot pe masa șoferilor, care o vor plăti în prețul RCA.

Mai precis, este vorba de OUG 71/2023, prin care se prelungea perioada de valabilitate a polițelor emise de societățile care ulterior au intrat în faliment. Măsura a fost gândită la nivelul ASF pentru cu scopul de a permite clienților Euroins, intrată în faliment anul trecut, să beneficieze cât mai mult timp de polița lor. Reversul medaliei, însă, a fost că toate daunele provocate în perioada suplimentară de 3 luni dictată prin OUG au încărcat și mai mult FGA (instituția care despăgubește păgubiții din falimente de asigurări), dar și BAAR (care gestionează daunele provocate în afara țării de mașini asigurate în România).

Ironia face ca OUG să fi fost și declarată anticonstituțională, deși, e drept, din motive care nu țin de fondul său ci de procedură. Practic, conform celor spuse de CCR, Guvernul și Parlamentul nu au reușit să se coordoneze și să emită un act normativ care să respecte Constituția. Redăm, mai jos, minuta CCR:

Cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.71/2023 pentru instituirea unei prelungiri a termenelor prevăzute la art.262 alin.(3) ind.2 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență este neconstituțională, în raport cu art.1 alin.(5), art.61 alin.(2), art.75 alin.(1) și art.115 alin.(7) din Constituție.

În esență, Curtea a  constatat: (i) existența unor deosebiri majore de conținut juridic între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului – introducerea unui articol II  – care reglementează aspecte ce țin de procedura concordatului preventiv, precum și existența unei configurații semnificativ diferite între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului, care determină ca forma finală a legii să se îndepărteze în mod substanțial de la însuși scopul și concepția inițiale ale legii, ceea ce conduce la încălcarea exigențelor principiului bicameralismului instituit de art.61 alin.(2) și art.75 alin.(1) din Constituție; (ii) dispozițiile art.II din legea criticată nu se subsumează nici obiectului de reglementare și nu se reflectă nici în titlul legii adoptate, ceea ce este contrar prevederilor art.115 alin.(7) din Constituție și art.1 alin.(5) din Constituție.

Sute de milioane plătite în plus pentru un OUG neconstituțional

Contactați de Economica, reprezentanții FGA au dat asigurări că activitatea lor curentă nu este afectată de decizia CCR, altfel spus nu există riscul ca daunele înregistrate în perioada de prelungire să nu fie plătite. Întrebați care a fost numărul și valoarea daunelor înregistrate în perioada de 90 de zile de prelungire a activității, cei de la FGA ne-au spus că nu ne pot furniza astfel de informații. Totuși, bazându-ne pe date din piață și pe unele informații de la oameni din sistem, am reușit să facem o estimare. Media daunelor înregistrate de șoferii cu RCA la Euroins era de cel puțin 400 pe zi. Totuși,  având în vedere că la momentul intrării în vigoare a prelungirii cu 90 de zile (8 septembrie 2023) societatea încetase deja să emită de circa cinci luni, portofoliul său era mai redus, deci și riscul de accident mai mic. În orice caz, un minim de 300 de daune pe zi s-au înegistrat. Aceasta înseamnă 27.000 de daune în plus, în perioada 8 septembrie 2023-7 decembrie 2023. La o valoare a daunei medii de 10.000 de lei (conform datelor ASF daune medie în ultima parte din 2023 a fost spre 11.000 de lei), rezultă 270 de milioane de lei în plus în sarcina FGA.

Acestei sume i se adaugă și daunele provocate în afara țării. Potrivit informațiilor noastre, până la 31 martie anu acesta BAAR înregistrase 462 de daune petrecute în perioada mai sus amintită. Cu tot cu rezerve și cu costuri directe și indirecte de gestionare a dosarelor, vorbim în acest moment de circa 5 milioane de euro (25 de milioane de lei) siguri. Dacă adăugăm și faptul că vor mai fi daune neavizate, dar deja rezervate, estimările specialiștilor cu care am discutat merg spre un total de 9-10 milioane de euro, deci încă până la 50 de milioane de lei în plus și pentru BAAR. În final și BAAR se va adresa tot FGA pentru plăți, ceea ce face ca suma totală adugată în cele trei luni de prelungire să depăescă 300 de milioane de lei, o valoare deloc neglijabilă care, în final, va fi suportată tot în prețul RCA.

Te-ar mai putea interesa și
Dezastru pe piața auto europeană, producătorii și componentiștii închid o multitudine de fabrici
Dezastru pe piața auto europeană, producătorii și componentiștii închid o multitudine de fabrici
Companiile de automobile prezente pe piața auto din Europa au anunțat închideri de fabrici și disponibilizări mari în timp ce se confruntă cu cererea slabă, costurile ridicate, concurența......
“Patriotismul economic”, noul concept al Guvernului Ciolacu. Ce înseamnă și ce ar urma să se întâmple
“Patriotismul economic”, noul concept al Guvernului Ciolacu. Ce înseamnă și ce ar urma să se întâmple
Programul de  guvernare al noului Exevutiv Ciolacu, publicat și în Monitorul Oficial, are și o prevedere despre care ...
Vreme de stat în casă de Crăciun în București. Va ploua însemnat cantitativ în următoarele două zile
Vreme de stat în casă de Crăciun în București. Va ploua însemnat cantitativ în următoarele două zile
Vremea va fi închisă şi va ploua însemnat cantitativ în Bucureşti, în următoarele două zile, iar vântul va avea ...
Record anual la BVB. Românii au investit 3,3 miliarde de euro în titlurile de stat pentru populație FIDELIS
Record anual la BVB. Românii au investit 3,3 miliarde de euro în titlurile de stat pentru populație FIDELIS
Prin intermediul celor șase oferte derulate în acest an la BVB, Ministerul Finanțelor a atras de la populație o sumă ...