Decizie surpriză pentru Blue Air, firmă în faliment. Va primi o sumă importantă din Senegal

23 12. 2024
Blue_Air,_YR-BMN,_Boeing_737-82R_(40643644031)

O instanță comercială din Marea Britanie a dat câștig de cauză Blue Air într-un proces cu compania senegaleză Transair, care a închiriat de la fostul operator român un motor fără a mai plăti chiria, pentru că atât timp cât Blue Air a fost funcțională nu a solicitat chiria lunară, egală cu circa 20.000 de euro. Blue Air, reprezentată din România de specialiștii de la Mușat și Asociații, are astfel de primit o sumă totală de aproximativ 2 milioane de dolari, pentru care va începe procedurile de executare în Senegal imediat ce hotărârea va rămâne  definitivă. Transair va trebui să plătească Blue Air un milion de dolari, cu excepția situației în care returnează motorul în maximum 14 zile de la anunțarea deciziei. În același timp, senegalezii sunt buni de plată pnegtru 780.000 de euro, echivalentul chiriei pentru respectivul motor.  Compania românească a câștigat întregul drept în ceea ce privește chiria plus dobânzi și cheltuieli integrale de judecată, o situația mai degrabă atipică pentru un tribiunal comercial, care de obicei ponderează cheltuielile de judecată.

Pe 22 martie 2023, Blue Air a intrat în insolvență, după ce Tribunalul București a admis cererea companiei, potrivit datelor instanței.

Tribunalul București a admins cererea Blue Air Aviation și a dispus și conexarea dosarului 6050/3/2023 la această cauză, adică cererea Air Claim de intrare în faliment. Cererile mai multor firme și angajați au fost admise drept declaraţii de creanţă.

Firmele care au bani de recuperat de la Blue Air, până la stabilirea tabelului creditorilor, sunt: Regia Autonomă Administrația Română a Serviciior de Trafic Aerian R.A. – ROMATSA, Baladei Thirdway Transport SRL prin lichidator judiciar Alpha Insolvency IPURL, ALC B378 43309 LLC, Blue Air Techic, Air Claim și Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca.

„Datorită faptului că procedura de concordat a eșuat, următorul pas era insolvența, chiar dacă Air Claim a cerut falimentul comapaniei. Este cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru Blue Air. În momentul de față, dobânzile și penalitățile se opresc, iar înurma planului de restructurare se pot tăia anumite sume care ar putea face Blue Air o companie atractivă pentru un investitor”, a declarat pentru Economica.net, Daniel Geantă, președinte la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Discuții cu potențiali investitori au existat, așa cum Economica.net a mai scris, însă aceștia au așteptat să vadă dacă Blue Air va intra în insolvență sau faliment.

Air Claim a depus la Tribunalul București o cerere de intrare în faliment a companiei. Șeful AAAS spune că acum nu mai poate fi vorba de faliment, odată ce compania a intrat deja în insoslvență.

Din fostul Blue Air nu au mai rămas decât angajații care se ocupă de predarea documentelor, dar și cele două avioane sechestrate de ANAF, care se află pe aeropoturile din Bacău și Torino, Italia.

„Căutăm soluții să le aducem în țară, poate să le închiriem să aducem bani. Acum conturile Blue Air sunt goale. Mai avem de închis cărțile de muncă ale piloților și personalului navigant, care nu mai lucrează din iunie, iar cărțile nu au fost închise”, a mai spus Daniel Geantă pentru Economica.net. 

Citește și: Cum a ajuns Blue Air de la a treia cea mai mare companie din regiune la un cartof fierbinte în mâna statului și ce avertizări a trimis Comisia Europeană