Deciziile din România se văd la Toronto. Acţiunile Gabriel Resources au crescut cu 30%
Acţiunile Gabriel Resources, compania canadiană care deţine proiectul de exploatare minieră Roşia Montana, s-au apreciat ieri cu 29,32%, după ce în România a apărut informaţia potrivit căreia Guvernul de la Bucureşti va crea o nouă companie care se va ocupa exclusiv de proiect. Acţiunile Gabriel Resources au închis şedinţa bursieră la preţul de 1,720 dolari canadieni/titlu, marcând o creştere a valorii companiei până la 654,5 mil. dolari canadieni. În spatele companiei sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.
Un document oficial menţionează că proiectul poate genera venituri şi încasări bugetare de mai multe miliarde dolari si că poate relansa industria minieră şi crea locuri de muncă, potrvit Mediafax.
Noua companie, care va fi denumită „Minvest Roşia Montană”, va prelua de la Minvest Deva pachetul de 19,3% din acţiuni deţinut la societatea Roşia Montană Gold Corporation, va avea ca obiect principal de activitate servicii anexe pentru „extracţia mineralelor” şi va funcţiona doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova (PSD).
Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de Gabriel Resources, companie listată la Bursa din Toronto. Firma deţine 80,46% din capitalul social al societăţii de exploatare.
Proiectul Roşia Montanta este blocat de mai mulţi ani din cauza disputelor legate de protecţia mediului, iar orice ştire privind evoluţia acestuia s-a reflectat în preţul titlurilor companiei canadiene.
Planul pregătit de Guvern presupune reorganizarea Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva prin divizare parţială, în scopul separării activităţii de gestionare a pachetului minoritar de acțiuni deținut de aceasta la Roșia Montană Gold Corporation de restul activităților companiei. Operaţiunea va fi derulată într-un ritm alert, cu obţinerea tuturor avizelor din partea ministerelor implicate până cel târziu la jumătatea lunii mai, iar toate procedurile pentru funcţionarea noii companii vor fi încheiate în aproximativ două luni de la momentul deciziei în Guvern.
Înfiinţare noii companii va fi argumentată de Guvern prin faptul că realizarea proiectului de exploatare a minereului aurifer din zona Roşia Montană poate genera venituri din exploatare şi contribuţii directe la bugetul de stat estimate la mai multe miliarde dolari, poate avea o contribuţie majoră la relansarea industriei miniere din România şi la crearea unui număr semnificativ de locuri de muncă într-o zonă puternic afectată de şomaj.
Vor fi argumentate şi interesul statului de a avea un control corporativ direct asupra societăţii Roşia Montană Gold Corporation, potenţialul financiar ridicat al proiectului, care justifică un transfer al beneficiilor aferente cotei de 19,3% direct către bugetul de stat, precum şi faptul că statul român trebuie să îşi asigure maximizarea beneficiilor economice şi încasărilor bugetare din proiectul Roşia Montană independent de evoluţia viitoare a Minvest.
Ambasadorul Canadei în România, Philippe Beaulne, declara, în martie, referindu-se la proiectul de la Roşia Montană, că în orice proiect minier este important ca decizia să fie luată de autorităţi într-un timp util.