Declaraţia unică 2019: Termenul pentru depunere se amână până în 31 iulie, spune Dăncilă. Ghid de completare
„Vom adopta astăzi un act normativ prin care venim în sprijinul contribuabililor persoane fizice şi, totodată, în sprijinul organizaţiilor non-profit. Persoanele fizice care au obligaţia depunerii declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţii sociale şi a plăţii acestora vor avea mai mult timp la dispoziţie pentru a-şi îndeplini obligaţiile. Am prelungit acest termen de la 15 martie 2019 la 31 iulie 2019. Toţi cei care îşi plătesc obligaţiile până la sfârşitul lunii iulie vor beneficia de o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit şi din contribuţiile sociale datorate pentru anul trecut”, a spus Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Ea a adăugat că, pentru îmbunătăţirea relaţiei contribuabililor cu Administraţia Fiscală, declaraţia se completează şi se depune online, atât prin intermediul spaţiului privat virtual, cât şi prin intermediul portalului e-guvernare.ro.
„Totodată, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să doneze 2% sau 3% din impozitul pe venit, dar şi al organizaţiilor neguvernamentale beneficiare care colectează, centralizează şi depun formularul 230, prelungim termenul de depunere a acestui document, tot până la data de 31 iulie 2019”, a menţionat premierul.
Pentru depunerea Declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă şi plata integrală a obligaţiilor fiscale până la data de 31 iulie 2019, inclusiv, se va acorda o bonificaţie de 5%. Iniţial, această bonificaţie era acordată dacă Declaraţia unică era depusă prin mijloace electronice până la data de 15 iulie.
Declarația trebuie depusă și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Declarația se depune inclusiv, de către persoanele fizice care au obligaţia:
– declarării impozitului pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate în anul 2018;
– declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2019;
– declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.
Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal şi a celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal (chirii). Pentru arende nu se depune.
Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectată de contribuabili din proprie iniţiativă, ori de câte ori informaţiile actuale nu corespund celor din declaraţia depusă anterior, prin depunerea unei declaraţii rectificative.
Declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi formular, bifându-se cu X căsuţele aflate pe prima pagină a formularului (capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate în anul 2018” şi/sau capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate în anul 2019”, după caz).
Găsiţi aici ghidul ANAF de completare a Declaraţiei Unice
La rectificarea declarației se vor avea în vedere următoarele:
– declarația inițială este declarația care nu are nicio bifă de rectificativă selectată;
– este permisă depunerea unei singure declarații inițiale;
– declarația rectificativă este declarația cu cel puțin o bifă de rectificativă selectată (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
– o declarație rectificativă care rectifică ambele capitole (capitolul I și capitolul II) trebuie sa aibă ambele bife de rectificare selectate.
Declaraţia se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, respectiv:
– prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro
– prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.
De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin și funcționarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cărora există personal special instruit pentru a acorda îndrumare și asistență pentru depunerea Declarației unice.