Declarația unică în 2020: noul model al acestui formular a fost publicat în Monitorul Oficial UPDATE

Modelul declarației unice, valabil în 2020, este reglementat prin Ordinul nr. 139/2020, emis de ANAF, care a fost publicat în Monitorul Oficial la 23 ianuarie. Acesta e al treilea an în care majoritatea persoanelor fizice care obțin venituri extrasalariale cel puţin egale cu plafonul de 12 salariii minime pe economie trebuie să depună declarația unică la Fisc. În primii doi ani de „revoluție fiscală” a declarației unice, contribuabilii s-au confruntat cu numeroase greutăţi la completarea acestui formular.
Cristina Şomănescu - vin, 24 ian. 2020, 10:35
Declarația unică în 2020: noul model al acestui formular a fost publicat în Monitorul Oficial UPDATE

Declarația unică se completează și se depune la Fisc de către majoritatea persoanelor fizice care obțin venituri extrasalariale anuale cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe economie.

Declarația unică se completează și se depune la Fisc și de către persoanele fizice care nu realizează venituri fiscalizate, dar care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Ce noutăți aduce noul formular al declarației unice

Din noul formular al declarației unice a fost eliminată secțiunea despre impozitul pe veniturile din jocuri de noroc fiindcă, începând cu data de 23 martie 2018, veniturile din jocuri de noroc se impun numai prin reținere la sursă, fiind eliminată obligația declarării acestora în declarația unică.

Au fost introduși indicatorii „Câștig” și „Venit impozabil” în cazul câștigurilor din transferul de monedă virtuală sau veniturilor impozabile ca urmare a cesiunii de creanţă.

Veniturile din transferul de monedă virtuală, prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m) din Codul fiscal, sunt venituri din alte surse.
În cazul veniturilor obținute din transferul de monedă virtuală, declarația unică se completează astfel:

  • câștigul din transferul de monedă virtuală e determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei per tranzacție nu se impozitează dacă totalul câștigurilor din transferul de monedă virtuală într-un an fiscal nu depășește nivelul de 600 lei.
  • la rubrica „Impozit pe venit datorat” se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de impozitare de 10% asupra câștigului din transferul de monedă virtuală, determinat după formula de mai sus.

În noul formular al declarației unice a fost introdusă o rubrică referitoare la veniturile realizate în străinătate și care sunt scutite de impozit în România, în baza unui acord internațional la care România este parte.

 Termenul de depunere a declarației unice:

  • până la data de 15 martie inclusiv a fiecărui an, pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat că se va realiza în fiecare an fiscal, dar și pentru declararea și stabilirea contribuțiilor sociale datorate;
  • până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor pentru declararea venitului realizat și definitivării impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale;
  • până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancțiunea decăderii, în cazul exercitării opțiunii privind destinația unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câștigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.

Consultați la acest link formularul declarației unice valabil în 2020. 

Declarația unică rectificativă:

Declarația unică poate fi corectată de contribuabili, din proprie inițiativă, de fiecare dată când informațiile din prezent nu corespund celor din declarația depusă anterior, prin depunerea unei declarații rectificative.

Declarația rectificativă se întocmește pe formularul declarației unice, bifându-se cu X căsuțele aflate pe prima pagină a formularului (capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul …” și/sau capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate pentru anul …”, după caz).

Declarația rectificativă se completează cu toate informațiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cu cele care nu diferă față de declarația inițială/anterioară.

Declarația rectificativă se completează pentru:

  • corectarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice;
  • modificarea datelor de identificare a persoanei;
  • modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora;
  • modificarea unor date referitoare la contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate;
  • stabilirea bonificației pentru plata cu anticipație a impozitului pe venitul anual estimat, precum și a contribuțiilor sociale, potrivit art. 121 din Codul fiscal;
  • corectarea altor informații prevăzute de formular.

Cum depuneți declarația unică în 2020:

  • în format hârtie, direct la registratura organului fiscal, sau prin poștă, cu confirmare de primire. Data depunerii declarației în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz;
  • online: ori prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual” (SPV), ori pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

Detalii despre cum se completează în acest an declarația unică – în Ordinul ANAF nr. 139/2020, pe care îl găsiți deocamdată aici.

UPDATE 31 ianuarie

Prorogarea termenului de depunere a declarației unice, publicată în Monitorul Oficial: formularul poate fi trimis la Fisc până pe 25 mai 2020.

Termenul de trimitere la Fisc a declarației unice privind veniturile estimate să fie realizate de către persoanele fizice în 2020 a fost prorogat până la data de 25 mai 2020 inclusiv, potrivit Ordonanței nr. 6 din 2020, publicate în Monitorul Oficial nr. 72 din 31 ianuarie 2020, consultat de Economica.
Tot până la 25 mai 2020 inclusiv persoanele fizice pot plăti la Fisc impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru veniturile extrasalariale realizate în anul fiscal 2019, potrivit actului normativ antemenționat.

UPDATE 14 mai 

Termenul de depunere a declaraţiei unice pentru veniturile extrasalariale încasate în anul 2019 şi pentru veniturile extrasalariale estimate în anul 2020, precum şi termenul de plată a contribuţiilor datorate pentru veniturile extrasalariale încasate în anul 2019 s-a prelungit până pe 30 iunie 2020, inclusiv.

Termenul de 25 mai 2020 prevăzut la art. V din Ordonanța Guvernului nr. 6/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare se prorogă până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, potrivit Ordonanţei de urgență nr. 69/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru instituirea unor măsuri fiscale.

Citește în Economica și: La un an de la „revoluţia fiscală” a declaraţiei unice, mulţi oameni nu ştiu încă să o completeze corect şi cum s-o trimită la Fisc

În 2019, după un an de „revoluţie fiscală”, completarea corectă a declaraţiei unice privind veniturile extrasalariale realizate de persoanele fizice şi trimiterea ei la Fisc au fost foarte anevoioase pentru cei mai mulţi contribuabili. Actele normative care reglementează declaraţia unică sunt formulate pe alocuri alambicat și ambiguu, iar parcurgerea lor este dificilă pentru contribuabilii care sunt la primul contact cu legea fiscală, spune, într-un interviu acordat pentru Economica.net, Stela Andrei, director la People Advisory Services, EY România.

În 2020 creşte plafonul în funcţie de care aflaţi dacă e obligatoriu sau opţional să vă asiguraţi la pensii şi la sănătate în situaţia în care aveţi venituri extrasalariale.

În 2020 plafonul de 12 salarii minime brute pe economie ajunge la 26.760 lei. Aceasta înseamnă că, dacă în 2020 veţi încasa doar venituri extrasalariale, iar acestea în cuantum total anual sunt situate sub pragul de 26.760 de lei, asigurarea la sistemul public de pensii şi la sănătate e opţională pentru dumneavoastră. Dacă în 2020 veţi încasa doar venituri extrasalariale, iar acestea sunt în cuantum total anual egale sau mai mari decât plafonul de 26.760 de lei, atunci asigurarea la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor de sănătate e obligatorie pentru dumneavoastră.
Spre comparaţie, în 2019, plafonul de 12 salarii minime brute pe economie este de 24.960 de lei.

Contribuţiile sociale, plătite „din buzunar” de cele mai multe persoane care au doar venituri extrasalariale cel puţin egale cu plafonul de 12 salarii minime brute, cresc cu 630 de lei, la aproape 9.400 de lei în anul 2020, din cauza majorării salariului minim pe economie, potrivit unei analize făcute de Economica.

Majoritatea oamenilor care au doar venituri extrasalariale în anul 2020, cel puţin egale cu plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, au obligaţia să se asigure la sănătate şi la sistemul public de pensii, prin intermediul declaraţiei unice depuse la Fisc. Aceşti oameni vor plăti, în total, 9.366 de lei pentru contribuţiile de asigurări sociale şi contribuţiile de asigurări sociale de sănătate datorate pentru anul 2020, cu 630 de lei mai mult decât în acest an, reiese din calculele făcute de Economica.net, pe baza datelor oficiale ale Guvernului şi a Codului Fiscal.

Citeşte şi: Majorarea salariului minim cu 83 de lei net creşte cu 630 lei contribuţiile datorate de persoanele cu venituri extrasalariale peste plafon

Te-ar mai putea interesa și
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, de la 36.250 tone la 38.451 tone, conform......
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca ...
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...