Declaraţia unică în 2021: formularul inteligent, publicat de ANAF, se deschide la fel de complicat ca până acum. Iată paşii de urmat

24 01. 2021
poza_anaf_06981200
ANAF

Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru veniturile estimate în 2021 are un formular nou, se arată în Ordinul ANAF nr. 14 din 2021, publicat în Monitorul Oficial la 12 ianuarie, despre care Economica.net a scris, pe larg, aici.

În acest an, declaraţia unică va fi trimisă la Fisc şi de către beneficiarii de drepturi de autor, de profesioniştii şi avocaţii care au primit indemnizaţie de şomaj tehnic ca urmare a evoluţiei pandemiei de Covid-19, aceştia urmând să plătească impozit pe venit, contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru banii încasaţi de la stat.

Concret, ce categorii de contribuabili vor fi nevoiţi să trimită, din acest an, declaraţia unică la Fisc:

-unii avocaţi şi persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, care au primit indemnizaţia de şomaj tehnic prevăzută la art.XV din OUG nr.30/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

– profesioniştii (aşa cum sunt reglementaţi de Codul civil) care au beneficiat de:

  • indemnizaţia prevăzută la art. XV din OUG nr.30/2020;
  • indemnizația de 41,5% din câştigul salarial mediu brut lunar, prevăzută la art.3 din OUG nr.132/2020. Pentru indemnizaţia încasată de la stat vor plăti impozit şi contribuţii sociale prin declaraţia unică.

Citeşte şi: Declaraţia unică în 2020: nici în al treilea an de „revoluţie fiscală” mulţi oameni nu ştiu să o completeze şi nu o pot trimite online la Fisc

Se extinde termenul de trimitere a declaraţiei unice la Fisc, astfel:

Declaraţia unică (DU) se trimite la Fisc:

– până la data de 25 mai 2021 inclusiv, pentru declararea definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale aferente veniturilor realizate în 2020;

– până la data de 25 mai inclusiv, pentru declararea veniturilor estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în anul 2021.

Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/încheierii contractului între părţi, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice.

Declaraţia unică în 2021: formularul pdf inteligent a fost publicat de ANAF şi poate fi consultat la acest link. 

În cazul definitivării impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale aferente veniturilor realizate în 2020 şi/sau declarării veniturilor estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în anul 2021, accesaţi formularul DU reglementat prin OpANAF nr. 14/2021.

Deschiderea formularului pdf inteligent al declaraţiei unice, o epopee în fiecare an

Şi în acest an, formularul pdf inteligent al declaraţiei unice nu se deschide intuitiv, printr-un click, la fel ca majoritatea documentelor în format pdf.

Declaraţia unică în format pdf inteligent se deschide doar după ce urmaţi paşii enumeraţi de Economica.net mai jos:

click stânga pe soft A aferent declaraţiei unice reglementate prin OpANAF nr. 14/2021. Documentul va apărea în partea de jos stânga a ecranului.
click stânga pe document, apoi click stânga pe săgeată şi selectaţi „show in folder”.
click dreapta pe document, apoi selectaţi open with acrobat reader. Abia acum vi se va deschide pdf-ul inteligent al declaraţiei unice. 

Ce se schimbă la formularul declaraţiei unice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru cele estimate în 2021?

– la Capitolul I au fost introduse secţiunile 5 și 6 pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate pentru indemnizaţiile prevăzute de OUG nr.30/2020 și de OUG nr.132/2020, de care au beneficiat unii contribuabili
– la Secțiunea 4 de la Capitolul I au fost introduse rândurilor necesare pentru aplicarea dispozițiilor Legii nr.153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale din impozitul anual pe venit;
– au fost scoase rubricile referitoare la veniturile din închiriere în scop turistic din capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul ………..”;
– a fost actualizată secţiunea 7 “Sumarul obligaţiilor privind impozitul pe venitul realizat şi contribuţiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă” de la Capitolul I din formularul declaraţiei unice.
– au fost actualizate și instrucțiunile de completare a declarației unice.