Economica.net vă prezintă răspunsurile la cele mai frecvente întrebări primite de la cititori despre declaraţia unică.
Ce formular al declaraţiei unice e valabil pentru declararea veniturilor extrasalariale pe care estimaţi că le veţi obţine în anul 2022?
Declaraţia unică are un formular nou în anul 2022, reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 2.127/2021, în vigoare din 5 ianuarie.
Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect aici.
Formularul reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 2.127/2021 se foloseşte pentru declararea şi/sau plata dărilor aferente veniturilor extrasalariale obţinute în anul 2021, pentru declararea veniturilor extrasalariale estimate că vor fi încasate în anul 2022 şi stabilirea dărilor aferente acestor venituri.
Dacă vreţi să declaraţi şi/sau plătiţi dările aferente veniturilor extrasalariale obţinute în anii anteriori, veţi completa formularul declaraţiei unice valabil pentru anul respectiv.
Ce formular al declaraţiei unice e valabil pentru declararea/plata dările aferente veniturilor extrasalariale obţinute în anul 2020?
Dacă vreţi să declaraţi şi să plătiţi dările aferente veniturilor extrasalariale realizate în anul 2020, veţi completa formularul declaraţiei unice reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 14/2021.
Puteţi completa declaraţia unică doar online sau o puteţi completa şi în format hârtie?
Declaraţia unică poate fi completată fie în format hârtie, fie online, în format editabil pdf – formularul inteligent al declaraţiei unice, pus la dispoziţia persoanelor fizice de ANAF.
Formularul inteligent al declaraţiei unice poate fi găsit pe site-ul ANAF, la acest link.
Formularul declaraţiei unice în format hârtie, aferent veniturilor extrasalariale obţinute în anul 2021 şi/sau aferent veniturilor extrasalariale estimate că vor fi încasate în anul 2022, poate fi descărcat de aici pentru a fi imprimat.
Formularul editabil pdf al declaraţiei unice nu se deschide. Care sunt paşii pe care trebuie să-i urmaţi ca să îl puteţi deschide?
Primul pas: deschideţi „soft A” aferent declaraţiei unice (212) – privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, conform Ordinului preşedintelui ANAF nr. 2.127 din anul 2021.
Click stânga pe “soft A”. Veţi vedea în colţul din stânga jos al ecranului un document cu extensia pdf.
Click dreapta pe documentul cu extensia pdf. Aici selectaţi “show in folder”.
Click dreapta pe pdf, selectaţi “open with acrobat reader” şi vi se va deschide formularul inteligent al declaraţiei unice.
Nu aveţi venituri fiscalizate, nu sunteţi asigurat fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi vreţi să vă asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în 2022. Cum procedaţi şi cât veţi plăti ca să vă asiguraţi la sănătate?
Dacă nu aveţi venituri fiscalizate şi dacă nu vă număraţi printre categoriile de persoane asigurate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), vă veţi putea asigura la sistemul asigurărilor sociale de sănătate prin completarea corectă a declaraţiei unice şi trimiterea ei la Fisc.
Oamenii fără venituri fiscalizate, care nu sunt exceptaţi de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, vor plăti 1.530 de lei dacă vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în cursul anului 2022. Suma acoperă asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru 12 luni care curg de la data la care oamenii trimit la Fisc declaraţia unică, pe care au completat-o corect.
Cât e plafonul în funcţie de care Fiscul stabileşte pentru cine e obligatorie şi pentru cine – opţională plata contribuţiilor sociale aferente veniturilor extrasalariale realizate în anul 2022?
Plafonul reglementat prin Codul fiscal (pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale) e de 30.600 de lei în anul 2022, adică 12 salarii minime brute, în vigoare în anul 2022. Concret, aceasta înseamnă că dacă realizaţi doar venituri extrasalariale care în cuantum total (net sau brut, după caz) sunt sub plafonul de 30.600 de lei în anul 2022, atunci asigurarea socială şi asigurarea socială de sănătate sunt opţionale pentru dumneavoastră.
Cum vă puteţi asigura la sistemul public de pensii, dacă estimaţi că veţi avea doar venituri extrasalariale în anul 2022, iar acestea vor fi în cuantum total anual sub 30.600 de lei?
Fie completaţi declaraţia unică şi o trimiteţi la Fisc, fie încheiaţi un contract de asigurare socială cu Casa Teritorială de Pensii, reglementat prin articolul 6 alineatul (2) din Legea nr. 263/2010.
Indiferent de modalitatea aleasă, veţi plăti 7.650 de lei ca să vă asiguraţi pentru tot anul 2022 la sistemul public de pensii, la nivelul salariul salariului minim pe economie. Detalii, aici.
Aveţi doar venituri extrasalariale în anul 2022 care cumulate (din toate sursele şi categoriile de venit) estimaţi că vor fi egale sau vor depăşi plafonul de 30.600 de lei. E obligatorie plata CASS şi CAS pentru aceste venituri?
Da, dacă nu sunteţi scutiţi prin lege de la plata CASS şi/sau CAS.
Oamenii care estimează că în 2022 vor avea doar venituri extrasalariale (din activităţi independente, din drepturi de autor pentru care nu există obligaţia reţinerii la sursă a CASS, din închirieri, investiţii etc), din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, şi că aceste venituri extrasalariale în cuantum anual vor fi egale sau mai mari decât 30.600 de lei au obligaţia să plătească CASS. Aceasta, doar în cazul în care nu sunt exceptaţi de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS). Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată de aceşti oameni pentru tot anul 2022 va fi de 3.060 de lei.
De asemenea, persoanele fizice care au venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de autor, pentru care nu există obligaţia reţinerii la sursă a contribuţiei de asigurări sociale (CAS), trebuie să plătească CAS pentru anul 2022 dacă veniturile extrasalariale nete anuale cumulate sunt cel puţin egale cu plafonul de 30.600 de lei în anul 2022. Oamenii aflaţi în această situaţie vor plăti, în total, 7.650 de lei pentru tot anul 2022, ca să asigure la nivelul salariul minim pe economie. Detalii, aici:
Aveţi venituri din salarii şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală în cuantum net depăşesc plafonul de 30.600 de lei în anul 2022. Datoraţi CAS şi/sau CASS pentru aceste venituri extrasalariale?
Nu, nu datoraţi contribuţii sociale pentru veniturile din drepturi de autor. Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor nu datorează contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, spune Ordinul preşedintelui ANAF nr. 2.127/2021, studiat de Economica.net.
Cum trimiteţi formularul declaraţiei unice?
Declaraţia unică se depune, împreună cu anexele completate, dacă este cazul, astfel:
Ce amenzi riscaţi dacă nu trimiteţi declaraţia unică la Fisc până la 25 mai inclusiv, deşi aveţi această obligaţie?
Persoanele fizice riscă amendă de la 50 de lei, la 500 de lei dacă nu trimit declaraţia unică la Fisc, la termenele prevăzute de lege, conform articolului 336, alineatul (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Citeşte şi:
https://www.economica.net/persoanele-fizice-care-au-doar-venituri-extrasalariale-peste-plafonul-de-12-salarii-minime-vor-plati-din-buzunar-10-710-lei-pentru-contributiile-sociale-in-2022-cu-peste-1-000-de-le_536921.html
https://www.economica.net/cum-va-asigurati-la-sistemul-public-de-pensii-prin-declaratia-unica-daca-estimati-ca-veti-avea-venituri-extrasalariale-nete-sub-plafonul-de-30-600-de-lei-in-anul-2022_557044.html