25 mai 2021 e termenul-limită până la care unele persoane fizice care au încasat venituri extrasalariale egale sau mai mari decât plafonul de 12 salarii minime pe economie în 2020 mai pot plăti la Fisc impozitul şi contribuţiile sociale datorate pentru aceste venituri, dacă nu sunt exceptate prin lege de la plata acestor dări pentru veniturile extrasalariale încasate.
Vă amintim că declaraţia unică trebuie trimisă la Fisc până la 25 mai inclusiv:
– pentru stabilirea/definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate pentru veniturile extrasalariale încasate în 2020;
– pentru declararea veniturilor extrasalariale, estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în anul 2021.
Amenda pentru nedepunerea declaraţiei unice la termen e cuprinsă între 50 de lei şi 500 de lei, potrivit Legii 295/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum și aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, consultată de Economica.net.
Contul în care puteţi plăti impozitul şi contribuţiile sociale stabilite prin declaraţia unică
Obligaţiile fiscale de plată ale contribuabililor persoane fizice, declarate de către aceștia prin declarația unică, se plătesc în contul unic de disponibil 55.04 „Sume reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice în curs de distribuire”, deschis pe codul numeric personal/numărul de identificare fiscală al contribuabililor la unităţile Trezoreriei statului la care este arondat organul fiscal central competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de aceștia, potrivit Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizice în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 2.937 din 23 noiembrie 2018, publicat în Monitorul oficial, Partea I, nr. 1005 din 27 noiembrie 2018.
Obligațiile fiscale de plată ale contribuabililor persoane fizice pentru veniturile realizate după 1 ianuarie 2018 se plătesc în contul unic și se distribuie de organul fiscal central, potrivit unei metodologii aprobate prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 2.937 din 2018.
Paşii pe care-i urmaţi ca să găsiţi contul IBAN la care trebuie să plătiţi sumele datorate în baza declaraţiei unice
Intraţi pe site-ul ANAF şi selectaţi „asistenţă contribuabili”. Din listă alegeţi „plata obligaţiile fiscale” şi, ulterior, „coduri IBAN”. Veţi fi direcţionat către această pagină.
Din această pagină vă interesează doar „Codurile IBAN aferente conturilor de venituri care se utilizează de către persoane fizice şi juridice„.
Căutaţi trezoreria judeţului în care sunteţi luat în evidenţă de organul fiscal. Cei din Bucureşti vor căuta în lista de mai sus trezoreria sectorului de care aparţin.
De exemplu, persoanele fizice din Piteşti vor selecta din lista ANAF „trezoreria judeţului Argeş”. Ulterior, vor ajunge la această pagină, de unde vor alege „trezoreria operativă a municipiului Piteşti”.
Din lista afişată de ANAF selectaţi contul IBAN aferent contului unic „5504” „Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire”.
Al doilea exemplu: dacă sunteţi luat în evidenţa organului fiscal din sectorul 3, veţi alege din lista antemenţionată „trezoreria operativă sector 3”, după care veţi fi direcţionat la această pagină.
Căutaţi în listă după contul unic „5504” şi/sau după „Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire”. Aferent contului unic veţi vedea contul IBAN la care puteţi plăti sumele datorate în baza declaraţiei unice.
Bine de ştiut
După ce aţi trimis la Fisc declaraţia unică prin intermediul SPV, veţi putea plăti sumele datorate tot prin SPV, către IBAN-ul aferent contului unității Trezoreriei statului pe raza căreia aveţi domiciliul fiscal, urmând paşii enumeraţi de Economica.net mai sus.
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc fie în format hârtie, fie online.
Persoanele care vor să completeze în format hârtie declaraţia unică, aferentă veniturilor realizate în 2020, respectiv estimate în 2021, o pot descărca de la acest link, iar anexa de la acest link.
Atenţie! Formularul declaraţiei unice în format hârtie de la acest link vizează veniturile realizate în 2020 şi cele estimate pentru anul 2021, fiind reglementat prin OP ANAF 14 din 2021. Pentru declararea veniturilor extrasalariale din alţi ani decât 2020 şi 2021 sunt valabile alte formulare ale declaraţiei unice, pe care le puteţi găsi pe site-ul Fiscului.
După completare, oamenii au două opţiuni: fie o trimit prin poştă, în scrisoare recomandată, însoţită de confirmare de primire, adresată organului fiscal în evidenţa căruia se află, fie direct la registratura organului fiscal.
Ce trebuie să ştiţi despre completarea şi trimiterea declaraţiei unice online
De unde descărcaţi formularul editabil al declaraţiei unice pentru veniturile estimate în 2021?
PDF-ul inteligent al declaraţiei unice aferente veniturilor realizate în 2020 şi estimate în 2021 poate fi descărcat de la acest link, accesând soft-ul A, actualizat de Fisc la 15 mai 2021.
Economica.net a scris, pe larg, cum se deschide formularul pdf inteligent al ANAF, la acest link:
Pentru declararea veniturilor extrasalariale din alţi ani decât 2020 şi 2021 sunt valabile alte formulare inteligente ale declaraţiei unice, pe care le puteţi accesa la acest link.
Economica.net a primit în ultimul an numeroase întrebări de la cititori care ne-au spus că nu ştiu dacă e obligatorie semnătura electronică calificată pe formularul inteligent al declaraţiei unice, trimis la Fisc prin SPV. Oamenii ne-au semnalat că pentru cititorul neavizat al legislaţiei fiscale, actele care reglementează modul în care trebuie semnată DU când e trimisă prin SPV sunt formulate neclar.
În acest context, Economica.net a vorbit cu oficialii ANAF despre subiect. Iată ce ne-au răspuns:
Persoanele fizice care se autentifică în Spaţiul Privat Virtual cu numele, parola şi codul de autentificare de unică folosinţă ca să trimită declaraţia unică (DU) la Fisc pot semna formularul inteligent al DU cu semnătură simplă, nu au nevoie de semnătură digitală calificată, reiese din răspunsul primit de Economica.net de la ANAF. „Platforma online „Spaţiul Privat Virtual” a fost creată, în principal, pentru a facilita persoanelor fizice depunerea documentelor, inclusiv depunerea declaraţiei unice, fără a utiliza semnătură digitală calificată”, au spus pentru Economica.net oficialii Fiscului.