„Dată fiind informarea primită de către Agenția Națională de Administrare Fiscală din partea Centrului Național pentru Informații Financiare, aflat în subordinea Ministerului Finanțelor, cu privire la sincopele de funcționare ale portalului ANAF și la imposibilitatea remedierii acestor sincope la timp pentru a sprijini contribuabilii în depunerea declarațiilor fiscale în termenul de 25 mai, conducerea Agenției recomandă structurilor sale executive din teritoriu ca, pentru situațiile de nerespectare a termenului de depunere, să-și manifeste rolul activ și să aibă în vedere prevederile din Codul de procedură fiscală referitoare la buna-credință a contribuabililor, potrivit articolului 7, coroborat cu articolul 12. Ne cerem scuze contribuabililor pentru situația întâmpinată, dar avem încredere că odată cu finalizarea procesului de digitalizare a administrației fiscale, nu vor mai avea loc astfel de sincope”, spune ANAF.
Declaraţia unică trebuie depusă, declarativ, până la 25 mai pentru definitivarea veniturilor extrasalariale realizate în anul 2022, precum şi a contribuţiilor aferente acestora, dar şi pentru estimarea veniturilor extrasalariale care vor fi obţinute în anul 2023.
Materialele Economica.net despre declaraţia unică pot fi citite aici.
Plafoane noi privind CAS şi CASS începând din acest an
Amintim că din acest an, baza de calcul al CAS în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală o reprezintă venitul ales de contribuabil, care e cel puţin:
CAS datorată pentru veniturile extrasalariale se stabileşte prin aplicarea cotei de 25% asupra bazei de calcul.
Pentru veniturile extrasalariale totale cuprinse între 36.000 de lei şi 72.000 de lei în 2023, CAS totală datorată e de 9.000 de lei, dacă vă asiguraţi la sistemul public de pensii la nivelul salariului minim.
Pentru veniturile extrasalariale egale sau mai mari decât 72.000 de lei pe an, CAS totală datorată e de 18.000 de lei în anul 2023, dacă vă asiguraţi la sistemul public de pensii la nivelul salariului minim, arată Codul fiscal analizat de Economica.net.
Salariaţii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală sunt scutiţi de la plata CAS şi CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, indiferent de valoarea acestora.
Amintim că din acest an baza de calcul pentru CASS în cazul veniturilor extrasalariale e:
CASS datorată se obţine prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul corespunzătoare plafonului de venit în care se află contribuabilul.
Încadrarea în plafonul anual de cel puţin 6 salarii minime brute ca plătitori de CASS se face prin cumularea veniturilor nete sau brute, după caz, din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, veniturilor din asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, veniturilor din investiţii şi veniturilor din alte surse, potrivit articolului 170 alineatul (2) din Codul fiscal analizat de Economica.net.
Baza anuală de calcul al CASS e: