Declaraţie de avertizare a Rusiei la summitul european de la Vilnius

Summitul european al Parteneriatului Estic va adopta vineri la Vilnius o declaraţie care va avertiza "voalat" Rusia în legătură cu o ingerinţă în afacerile ţărilor vecine, scrie ziarul polonez Gazeta Wyborcza în ediţia de marţi, relatează AFP.
Economica.net - mar, 26 nov. 2013, 14:29
Declaraţie de avertizare a Rusiei la summitul european de la Vilnius

În urma deciziei Ucrainei de a abandona pregătirile pentru acordul de asociere cu UE, care urma să fie semnat la summitul de la Vilnius, liderii europeni vor adopta la această reuniune o declaraţie care „încurajează ţările din Europa de Est să se reformeze şi să se apropie de Occident”, potrivit cotidianului polonez.

Această declaraţie, care este o iniţiativă poloneză, „urmează să adreseze, de asemenea, un avertisment Rusiei împotriva ingerinţei sale în afacerile interne ale vecinilor”, scrie Gazeta Wyborcza, fără să ofere alte precizări cu privire la conţinutul sau forma acestui document.

O sursă europeană a confirmat marţi, la Bruxelles, că o declaraţie este în pregătire între cele 28 de state membre ale Uniunii şi cele şase state din cadrul Parteneriatului Estic, fără să ofere alte precizări.

UE a adresat luni un ultim îndemn Ucrainei să încerce să salveze acordul de asociere, cerând liderilor ucraineni curaj politic în faţa presiunilor ruse, pe care le-a denunţat cu fermitate.

„Oferta de a semna un acord de asociere şi liber-schimb fără precedent este în continuare pe masă”, au afirmat într-un comunicat comun preşedinţii Consiliului European Herman Van Rompuy şi Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso.

La rândul său, fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski, emisar UE la Kiev, a apreciat marţi că presiunea exercitată de Rusia asupra Ucrainei ar urma să crească.

„Nu există vreo îndoială că presiunea Rusiei se va aprofunda (…). Pasul următor al Moscovei va fi să vrea să transforme statutul de observator pe care îl deţine Ucraina în cadrul uniunii sale vamale în statut de membru cu drepturi depline”, a declarat el într-un interviu radiodifuzat.

Însă, în opinia lui Kwasniewski, „nimic nu se pierde, chiar dacă acordul nu este semnat la Vilnius”.

„Problema este să vedem dacă ne putem întoarce la masa negocierilor cu Ucraina, înaintea alegerilor europene, când UE va cădea într-un fel de letargie instituţională”, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Important pentru toți proprietarii din România. Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință aduce bani. Care este explicația
Important pentru toți proprietarii din România. Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință aduce bani. Care ...
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID) și-a majorat capitalul social prin înglobarea rezervelor . ...
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
Traficul feroviar se desfăşoară sâmbătă în condiţii de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi ...
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei anunțate de sindicate
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei ...
Volkswagen nu renunţă la planurile sale privind închiderile de fabrici în Germania, chiar dacă sindicatul a votat să ...
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul pentru datoriile pe termen lung al băncii româneşti Garanti Bank S.A. ...