‘Războiul nu este ceva nobil, nu este ceva curat… Este întotdeauna murdar: crimă şi urâciune. Nu am cum să ştiu cine – ‘autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk’ sau Ucraina – a deschis primul focul sau a utilizat arme de calibru interzis. Problema este alta, problema este că responsabilitatea pentru tot ceea ce se întâmplă astăzi acolo revine atât mie, cât şi vouă, cetăţeni ai Federaţiei Ruse’, a declarat Gozman, în replică la afirmaţiile moderatoarei că partea ucraineană a deschis prima focul la Avdiivka, unde în ultimele zile s-a produs o escaladare a conflictului între trupele Kievului şi rebelii separatişti proruşi.
‘Pentru că acest război teribil, cu pierderi de ambele părţi, nu putea să dureze nici măcar o zi dacă noi nu am fi alimentat cu arme, bani şi oameni pe liderii acestor republici, care sunt, în opinia mea, pur şi simplu nişte criminali’, a subliniat politicianul rus. ‘Dacă nu îi sprijineam, războiul s-ar fi încheiat cu mult timp în urmă şi nu ar fi dus la un genocid’, a insistat el.
În opinia sa, războiul din estul Ucrainei convine atât autorităţilor ruse, cât şi aşa-numitelor ‘conduceri’ din Lugansk şi Doneţk. Kremlinul s-a ales cu o consolidare a societăţii şi un inamic, de care are nevoie pentru a nu explica de ce ruşii trăiesc atât de rău, iar liderii ‘autoproclamatelor republici’ din estul Ucrainei nu ştiu pur şi simplu ce să facă în continuare.
Cele mai recente confruntări au avut loc în împrejurimile oraşului Avdiivka (10 km de Doneţk, fief al rebelilor), controlat de guvernul ucrainean. Luptele au implicat artileria şi lansatoare de rachete, deşi conform acordurilor de la Minsk acestea trebuiau demult retrase de pe linia frontului. Cele două tabere se acuză reciproc de începerea ostilităţilor şi de nerespectarea acordurilor de la Minsk, care prevăd o serie de măsuri menite să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, dar a căror aplicare se dovedeşte a fi extrem de dificilă.