Decizia din „pixul” ANAF de care depind veniturile, asigurarea la sănătate şi la pensii ale oamenilor cu venituri din activităţi independente, din drepturi de autor şi alte surse extrasalariale

Guvernul a majorat salariul minim brut pe economie la 3.300 de lei de la 1 octombrie. Drept care, în acest an avem două niveluri ale salariului minim brut pe economie: 3.000 de lei de la 1 ianuarie până la sfârşitul lunii septembrie şi 3.300 de lei - de la 1 octombrie până la finalului anului 2023. ANAF va decide dacă vor creşte în anul 2023 şi plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale (CAS şi CASS) pentru persoanele cu venituri din activităţi independente, din drepturi de autor, din alte surse extrasalariale, odată cu majorarea salariului minim pe economie. Economica.net a solicitat în urmă cu peste 10 zile răspuns şi lămuriri de la ANAF, la aceste întrebări, dar deocamdată nu le-am primit. Dacă plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii vor creşte, unele persoane fizice cu venituri extrasalariale, care estimaseră în declaraţia unică, trimisă până în mai, că datorează CAS şi/sau CASS, vor fi neasigurate la pensie şi/sau sănătate, iar altele vor plăti contribuţii mai mari pentru ultimele trei luni din an.
Cristina Şomănescu - mar, 03 oct. 2023, 13:48
Decizia din

Context

Începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a ajuns la 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru, conform HG nr. 900 din 2023.

Drept care, în acest an avem două valori ale salariului minim brut pe economie: 3.000 de lei de la începutul anului 2023 până la finalul lunii septembrie şi 3.300 de lei de la 1 octombrie până la sfârşitul anului 2023.

ANAF va decide dacă vor creşte în 2023 plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii pentru oamenii cu venituri extrasalariale.

Oamenii care au activităţi independente, care au doar drepturi de autor, cei care au venituri din alte surse extrasalariale aşteaptă de la ANAF lămuriri dacă vor fi nevoiţi să trimită o declaraţie unică rectificativă în care vor estima că vor realiza în anul 2023 venituri nete mai mici decât cele declarate deja în formularul trimis până la 25 mai, ca efect al creşterii contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate începând cu 1 octombrie, sau dacă vor declara în declaraţia unică (în capitolul I – definitivarea veniturilor realizate efectiv în 2023), pe care o vor trimite la Fisc până la 25 mai 2024, venituri mai mici realizate în 2023, ca urmare a creşterii contribuţiilor sociale datorate pentru ultimele trei luni din 2023. Economica.net va publica răspunsurile ANAF, solicitate în urmă cu peste 10 zile, îndată ce le vom primi.

Succint:

Dacă ANAF decide că plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor CAS se stabileşte în funcţie de ambele valori ale salariului minim pe economie în 2023, atunci unii dintre oamenii cu venituri extrasalariale vor plăti plăti mai mult pentru CAS în 2023 decât au estimat iniţial în declaraţia unică, în timp ce unii dintre ei vor rămâne neasiguraţi la pensie, inclusiv unele dintre persoanele care au doar venituri din drepturi de autor dintr-o singură sursă. Plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor de CAS ar putea fi egal cu 36.900 de lei, echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie în 2023, dacă ANAF va hotărî că se vor lua în calcul, la stabilirea plafonului, ambele valori ale salariului minim pe economie, utilizate în anul 2023. Aceasta înseamnă că oamenii cu venituri totale extrasalariale (nete sau brute, după caz) în 2023 cuprinse între 36.000 de lei şi 36.899 de lei inclusiv, care au declarat în declaraţia unică estimativă pentru 2023 că au obligaţia să se asigure la sistemul public de pensii, ar putea coborî sub plafon şi pentru ei ar putea fi opţională asigurarea la sistemul public de pensii.

Dacă ANAF decide că se vor lua în calcul, la stabilirea plafonului pentru încadrarea ca plătitor de CASS, ambele valori ale salariului minim din anul 2023, atunci vor avea obligaţia să se asigure la sănătate persoanele fizice (cu anumite excepţii) care obţin venituri extrasalariale totale cel puţin egale cu 18.450 de lei în 2023. Drept care, cei care obţin venituri extrasalariale (nete sau brute, după caz) cuprinse între 18.000 de lei şi 18.449 de lei inclusiv în 2023 vor fi neasiguraţi la sănătate, pentru că vor coborî sub plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor de CASS (de 18.450 de lei, echivalentul a 6 salarii minime brute pe economie).

Explicăm, pe larg:

Până la 25 mai 2024 persoanele care au obţinut venituri extrasalariale în 2023 au obligaţia să trimită primul capitol al declaraţiei unice la Fisc, prin care îşi vor defitiniva veniturile nete realizate în 2023 şi contribuţiile sociale datorate şi plătite la ANAF pentru anul 2023.
Oamenii cu venituri extrasalariale au avut termen-limită 25 mai 2023 să trimită la Fisc al doilea capitol al declaraţiei unice completate cu veniturile estimate că vor fi realizate în 2023 şi contribuţiile sociale datorate pentru anul 2023, pe care le vor plăti până la 25 mai 2024.

Câteva argumente din Codul fiscal în favoarea menţinerii plafoanelor minime pentru încadrarea ca plătitor de CAS şi CASS în 2023 la nivelul anterior majorării salariului minim

Valoarea salariului minim brut pe economie, luată ca reper pentru stabilirea plafonului minim pentru încadrarea ca plătitor de CAS şi de CASS pentru veniturile extrasalariale estimate că vor fi obţinute în 2023, e cea în vigoare la 25 mai 2023.

Temei juridic

Codul fiscal, analizat de Economica.net, prevede că persoanele fizice datorează CAS (cu unele excepţii asupra cărora vom reveni în alt material) dacă estimează că vor realiza în 2023 venituri extrasalariale nete sau brute, după caz, cel puţin egale cu 12 salarii minime brute pe economie, la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la articolul 120. De asemenea, datorează CASS unele persoane fizice care obţin venituri extrasalariale în cuantum anual (net sau brut, după caz) cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe economie, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la articolul 120.

La articolul 120 din Codul fiscal e reglementat al doilea capitol al declaraţiei unice, cel referitor la veniturile estimate că vor fi realizate în anul în curs. Termenul de trimitere a declaraţiei unice – capitolul al II-lea la Fisc este 25 mai 2023. La acea dată salariul minim brut în vigoare a fost de 3.000 de lei.

Mai mult, alineatul 2 al articolului 135^1 din Codul fiscal, analizat de Economica.net, spune că în aplicarea dispoziţiilor referitoare la încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru persoanele cu venituri extrasalariale se ia în calcul valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe economie dintr-un an, dacă în anul respectiv au fost în vigoare mai multe niveluri ale salariului minim şi dacă prin lege nu e reglementată altă regulă în acest sens.

Rămâne de văzut dacă ANAF va decide menţinerea plafoanelor pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii în cazul veniturilor extrasalariale în 2023 la nivelul anterior majorării sau dacă le va actualiza.

ART. 1351 alineatul (2):

  • În situaţia în care, prin hotărâre a Guvernului sau prin alte acte normative, se utilizează, în acelaşi an, mai multe valori ale salariului minim brut pe ţară, diferenţiat în funcţie de studii, de vechime sau alte criterii prevăzute de lege, în aplicarea prevederilor art. 145, 146, 148, 151, 1571, 170, 174 şi 180, se ia în calcul valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe ţară, dacă prin lege nu se prevede altfel.

Baza anuală de calcul al CAS în cazul persoanelor care obţin venituri extrasalariale în anul 2023 este venitul ales de contribuabil, care e cel puţin:

  • nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la 25 mai 2023, în cazul veniturilor extrasalariale cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară exclusiv;
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la 25 mai 2023, în cazul veniturilor extrasalariale cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

Contribuția de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei de 25% asupra bazei anuale de calcul.

Dacă valoarea salariului minim brut pe economie, în funcţie de care se determină plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de CAS, rămâne la 3.000 de lei pentru tot anul 2023, oamenii vor plăti CAS pentru veniturile realizate în 2023 cât au estimat iniţial.

  • Pentru veniturile extrasalariale totale cuprinse între 36.000 de lei şi 72.000 de lei în 2023, CAS totală datorată e de 9.000 de lei, dacă vă asiguraţi la sistemul public de pensii la nivelul salariului minim de 3.000 de lei.
  • Pentru veniturile extrasalariale egale sau mai mari decât 72.000 de lei pe an, CAS totală datorată e de 18.000 de lei în anul 2023, dacă vă asiguraţi la sistemul public de pensii la nivelul salariului minim de 3.000 de lei.

Dacă ANAF decide că plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor CAS se stabileşte în funcţie de ambele valori ale salariului minim pe economie în 2023, atunci unii dintre oamenii cu venituri extrasalariale vor plăti plăti mai mult pentru CAS în 2023 decât au estimat iniţial în declaraţia unică, în timp ce unii dintre ei vor rămâne neasiguraţi la pensie, inclusiv unele dintre persoanele care au doar venituri din drepturi de autor dintr-o singură sursă.

Plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor de CAS ar putea fi egal cu 36.900 de lei, echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie în 2023, dacă ANAF va hotărî că se vor lua în calcul, la stabilirea plafonului, ambele valori ale salariului minim pe economie, utilizate în anul 2023, arată calculele Economica.net pe baza Codului fiscal şi a HG 900 din 2023.

În situaţia în care această variantă se va oficializa, atunci vor datora CAS oamenii cu venituri extrasalariale (nete sau brute, după caz) totale cel puţin egale cu plafonul de 36.900 de lei în 2023.

Pe de o parte, aceasta înseamnă că oamenii cu venituri totale extrasalariale (nete sau brute, după caz) în 2023 cuprinse între 36.000 de lei şi 36.899 de lei inclusiv, care au declarat în declaraţia unică estimativă pentru 2023 că au obligaţia să se asigure la sistemul public de pensii, ar putea coborî sub plafon şi pentru ei ar putea fi opţională asigurarea la sistemul public de pensii.
Pe de altă parte, oamenii care au doar contract de cesiune a drepturilor de proprietate intelectuală, în cuantum net total în 2023, cuprins între 36.000 de lei şi 36.899 de lei inclusiv, dintr-o singură sursă, pentru care plătitorul de venit a avut obligaţia să reţină şi să vireze CAS la ANAF de la începutul anului până la 30 septembrie 2023, vor coborî sub plafon şi vor fi neasiguraţi la sistemul public de pensii pentru ultimele trei luni din 2023, arată analiza Economica.net.

Persoanele fizice care obţin unele venituri extrasalariale datorează CASS pentru ele dacă estimează pentru anul 2023 că valoarea acestora (netă sau brută, după caz) este cel puțin egală cu 6 salarii minime brute pe țară.

Pentru anul 2023, baza de calcul pentru CASS în cazul veniturilor extrasalariale e:

  • nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară dacă veniturile extrasalariale cumulate sunt cuprinse între 6 salarii minime brute inclusiv şi 12 salarii minime brute exclusiv, în 2023;
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară dacă veniturile extrasalariale totale sunt cuprinse între 12 salarii minime brute inclusiv şi 24 de salarii minime brute exclusiv în 2023;
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară dacă veniturile extrasalariale realizate în anul 2023 sunt cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute.

CASS datorată se obţine prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul corespunzătoare plafonului de venit în care se află contribuabilul.
CASS datorată pentru veniturile extrasalariale obţinute în anul 2023 se plăteşte la Fisc până la 25 mai inclusiv 2024.

Dacă valoarea salariului minim brut pe economie, în funcţie de care se determină plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de CASS, rămâne la 3.000 de lei pentru tot anul 2023, oamenii vor plăti CASS cât au estimat în declaraţia unică trimisă până la 25 mai 2023.

Concret, oamenii vor achita la Fisc CASS în cuantum de:

  • 1.800 de lei pentru veniturile extrasalariale totale cuprinse între 18.000 de lei inclusiv şi 36.000 de lei exclusiv în 2023.
  • 3.600 de lei pentru veniturile extrasalariale totale cuprinse între 36.000 de lei inclusiv şi 72.000 de lei exclusiv pe an.
  • 7.200 de lei pentru veniturile extrasalariale care sunt cel puţin egale cu 72.000 de lei în anul 2023, reiese dintr-o statistică Economica.net pe baza Codului fiscal.

Dacă ANAF decide că se vor lua în calcul, la stabilirea plafonului pentru încadrarea ca plătitor de CASS, ambele valori ale salariului minim din anul 2023, atunci vor avea obligaţia să se asigure la sănătate persoanele fizice (cu anumite excepţii) care obţin venituri extrasalariale totale cel puţin egale cu 18.450 de lei în 2023.

Prin urmare, cei care obţin venituri extrasalariale (nete sau brute, după caz) cuprinse între 18.000 de lei şi 18.449 de lei inclusiv în 2023 vor fi neasiguraţi la sănătate, pentru că vor coborî sub plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor de CASS (de 18.450 de lei, echivalentul a 6 salarii minime brute pe economie).

Vom reveni cu răspunsurile ANAF îndată ce le vom obţine.

Te-ar mai putea interesa și
Un post de televiziune palestinian anunță că cinci dintre jurnaliștii săi au fost uciși de un atac al armatei israeliene
Un post de televiziune palestinian anunță că cinci dintre jurnaliștii săi au fost uciși de un atac al armatei israeliene
Un post de televiziune palestinian afiliat Jihadului Islamic a anunţat joi moartea a cinci dintre jurnaliştii săi, ucişi într-un atac israelian în Fâşia Gaza, armata israeliană susţinând......
Avionul azer s-a prăbușit în Kazahstan după o lovitură a unei rachete rusești, spun surse azere. Rusia cere prudență pe fondul speculațiilor
Avionul azer s-a prăbușit în Kazahstan după o lovitură a unei rachete rusești, spun surse azere. Rusia cere prudență ...
Surse guvernamentale azere au confirmat joi în exclusivitate pentru Euronews că o rachetă sol-aer rusească a provocat ...
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din ...
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...