Decontarea la 15 minute a tranzacţiilor cu energie electrică se amână pentru toamna viitoare

Decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie electrică, o provocare pentru toți participanții la piața de energie, se va face începând cu data de 1 octombrie 2021, nu de la 1 ianuarie, potrivit unui nou calendar propus de Transelectrica.
Mihai Nicuţ - mar, 29 sept. 2020, 07:17
Decontarea la 15 minute a tranzacţiilor cu energie electrică se amână pentru toamna viitoare

Momentan, decontarea tranzacțiilor cu energie electrică se face orar, iar regulamentele europene impun și României scurtarea acestui interval. Autoritățile de la București aveau de gând să introducă decontarea la 15 minute începând cu data de 1 ianuarie 2020 (există un ordin al ANRE, în acest sens, nr. 63/2020).  Până atunci însă, operatorii de distribuţie şi Transelectrica au avut la la dispoziţie un calendar cu termene pentru a implementa toate soluţiile tehnice necesare scurtării perioadei de decontare. După parcurgerea tuturor etapelor, urmau să se  facă teste cu toate părţile implicate, timp de două săptămâni începând cu data de 15 decembrie.

Însă, un document cu propuneri referitoarea la funcționarea pieței de echilibrare realizat de Transelectrica și trimis către ANRE arată că noul termen propus pentru decontarea la 15 minute este 1 octombrie 2021. La aceeași dată vor intra în vigoare și noile prevederi referitoare la piața de echilibrare, care îi privesc pe furnizorii de servicii de echilibrare. 

Puteți consulta documentul în galeria atașată.

Decontarea la 15 minute este o provocare pentru tot sistemul energetic pentru că cei care nu sunt pregătiți riscă să plătească foarte mult pentru dezechilibre.

Extragem câteva declarații ale lui Mihai Dârzan, CEO, Ringhel, furnizor de software din România ce se adresează industriei de energie electrică și gaze, care tocmai a câștigat competiția CEE Startup Challenge 2020, făcute într-un interviu acordat publicației specializate energynomics.ro.

“Pentru participanții la piață care nu au sistemele adaptate și automatizate, timpul acordat, respectiv munca dedicată va crește de patru ori pentru efectuarea calculelor; vor apărea dezechilibre mai mari pentru anumite entități. Așa cum se întâmplă la orice schimbare în piață, sunt companii care vor acționa rapid pentru a beneficia de noile reglementări, consolidându-și business-ul în acest mod. Altele vor fi reticente și vor risca să dezvolte puncte de vulnerabilitate, în detrimentul unor afaceri de viitor”.

“Decontarea la 15 minute înseamnă în primul rând un avantaj pentru membrii pieței care dețin sisteme automatizate de calcul, cu ajutorul cărora își pot realiza o prognoză de energie apropiată de realitate și care își pot automatiza cât mai mult fluxurile de business. Trăim în era digitală și trebuie să profităm din plin de asta. Este ineficient să lăsăm oamenii să facă calcule sau procese repetitive în contextul competitivității din piața actuală. Oamenii ar trebui să-și canalizeze efortul pentru dezvoltarea unor noi linii de business care să aducă noi canale de profit, într-un mod sustenabil și efficient”.

“Deși sintagma “anul viitor” pare că se referă la ceva îndepărtat și poate da impresia că mai este timp suficient, în realitate timpul trece foarte repede. Adaptarea la noul context de piață poate fi consumatoare de timp și de resurse, iar pe unii membri ai pieței îi poate lua prin surprindere, dacă nu acționează din timp. Această pregătire presupune adaptarea sistemelor actuale sau adoptarea/implementarea unor sisteme software care să preia toată munca la care mă refeream mai devreme”

 

Te-ar mai putea interesa și
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei autohtone fiind cu circa 3-5% mai mică faţă de anul trecut, a declarat......
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...