Decretul dat de Putin prin care se interzice vânzarea filialelor băncilor străine complică exitul OTP de pe piața rusă

Grupul bancar ungar OTP Bank a primit dovezi serioase de interes pentru subsidiara sa rusească din partea unor potenţiali ofertanţi, dar un decret prezidenţial care interzice vânzarea subsidiarelor băncilor occidentale ar putea complica o eventuală tranzacţie, a declarat joi directorul general adjunct Laszlo Bencsik, informează Reuters, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 11 aug. 2022, 18:03
Decretul dat de Putin prin care se interzice vânzarea filialelor băncilor străine complică exitul OTP de pe piața rusă

În luna aprilie a acestui an, directorul general de la OTP, Sandor Csanyi, a spus că grupul ungar ar putea ieşi de pe piaţa rusească dacă va apărea o ofertă avantajoasă, adăugând că prezenţa pe acea piaţă a devenit o problemă din punct de vedere moral. Ulterior, Csanyi a dezvăluit că OTP este presat de Guvernul din Ucraina, unde grupul ungar este de asemenea prezent, să îşi vândă afacerile din Rusia.

Un decret prezidenţial, semnat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi publicat vinerea trecută, interzice investitorilor din ţările pe care Moscova le cataloghează drept „neprietenoase”, printre care se regăsesc şi ţările membre UE, să îşi vândă participaţiile pe care le deţin la anumite proiecte energetice şi la băncile ruseşti până la finele anului.

Decretul prevede totuşi excepţii în anumite cazuri.

„Decretul prezidenţial care interzice vânzarea băncilor străine care a fost publicat în Rusia creează o situaţie specială, dar continuăm să studiem opţiunile disponibile şi printre acestea se numără şi posibilitatea vânzării băncii ruseşti”, a spus joi directorul general adjunct Laszlo Bencsik. Acesta a adăugat că operaţiunile OTP din Rusia sunt profitabile, ceea ce înseamnă că banca „este într-o situaţie în care ne adaptăm la circumstanţe”.

Anterior, OTP a informat că profitul consolidat semestrial al grupului, după impozitare, a fost de 42,7 miliarde de forinţi (108,2 milioane euro), în scădere cu 80% fata de anul precedent. Au fost înregistrate ajustări după impozitare în valoare de 208 miliarde de forinţi (527,03 milioane de euro), în principal legate de Rusia şi de măsurile adoptate de Guvernul ungar.

Potrivit OTP, activele din Ucraina şi Rusia reprezintă împreună 8% din activele consolidate ale grupului.

În România, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane lei în primul semestru din 2022, un rezultat determinat în principal de creşterea costului total al riscului. OTP Bank România ocupă locul 9, după active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, potrivit ultimelor date BNR.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Protest al militarilor programat pentru 17 ianuarie
Protest al militarilor programat pentru 17 ianuarie
Organizațiile sindicale din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională au anunțat, miercuri seara, declanșarea acțiunilor de protest comune....
Metoda prin care poți plăti RCA la jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Metoda prin care poți plăti RCA la jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
București are o populație oficială de sub 1,9 milioane de locuitori, potrivit ultimului recensământ. Cam tot acolo se ...
Asigurarea opţională la pilonul I de pensii prin contract cu o Casă de Pensii costă cel puţin 12.156 de lei în 2025
Asigurarea opţională la pilonul I de pensii prin contract cu o Casă de Pensii costă cel puţin 12.156 de lei în 2025
Persoanele fără venituri fiscalizate sau cele care vor să aibă un venit mai mare la pensia pentru limită de vârstă ...
Cursa pentru performanță. Poșta Română vrea să livreze coletele mai repede și alocă 5,5 milioane de euro pentru sortarea automatizată din trei orașe
Cursa pentru performanță. Poșta Română vrea să livreze coletele mai repede și alocă 5,5 milioane de euro pentru sortarea ...
Poșta Română continuă planul de modernizare și lansează o licitație de 27,5 milioane de lei pentru achiziția a trei ...