Dedeman vinde către dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital terenul Letea din Bacău, care a fost în trecut cea mai mare fabrică de hârtie din estul Europei. Dedeman a cumpărat activele imobiliare de 342.000 de mp ale Letea în 2019, cu 3,16 milioane de euro.
Cele două companii au semnat luna ianuarie a acestui an o conventie de inalienabilitate, potrivit căreia există o interdicție de înstrăinare și grevare până la 27 ianuarie 2025, potrivit informaților obținute de Economica.net.
În martie, PK Marygold, înființată în toamna anului trecut, a depus actele pentru emiterea certificatului de urbanism pentru construcția unui centru comercial, potrivit Ziarul de Bacău.
Cea mai mare parcelă de teren pentru care Prime Kapital est în proces de due dilligence are peste 25 de hectare, potrivit informațiilor Economica.net.
Compania din Africa de Sud, MAS RE, din care Prime Kapital Holdings Ltd și asociații dețin 21,5%, a anunțat luna trecută, fără să menționeze orașele, că a reușit să-și crească stocul de terenuri în două orașe reședință de județ, pentru care se află în procedură de due dilligence pentru un mall de aproape 49.000 de mp și unul mai mic, de 13.2000 mp.
Fabrica de hârtie „Letea“ din Bacău a fost una dintre cele mai vechi întreprinderi din România, decizia înființării sale fiind luată acum 140 de ani, pe 11 decembrie 1878, de guvernul condus de Ion C. Brătianu. Istoria fabricii se îmbină poate cel mai bine cu istoria României, una zbuciumată, cu suișuri și coborâșuri. Din cenușa fabricii simbol pentru economia Moldovei au mai rămas câteva terenuri și clădiri, care pot aduce renașterea unui business intrat în istorie.
nființarea fabricii Letea din Bacău a fost decisă imediat după câștigarea independenței României, fiind considerată drept una dintre primele măsuri pentru crearea unei industrii naționale, care să nu mai depindă de importuri.
Mihail Kogălniceanu, Ion Ionescu de la Brad, Bogdan Petriceicu Haşdeu, A.D. Xenopol, alături de premierul Ion. C. Brătianu s-au aflat printre promotorii înființării fabricii care urma să scrie istorie economică în următoarea 100 de ani.
Fabrica de hârtie „Letea“ din Bacău, cea mai mare din estul Europei, avea să aibă o istorie plină de suișuri și coborâșuri. Timp de un secol, a fost cel mai mare furnizor de hârtie de ziar și produse de papetărie din țară. A trecut prin naționalizarea de după 1945, a cunoscut o retehnologizare masivă în anii comunismului, iar după Revoluție, în 2003, a fost privatizată, ajungând în posesia fostului primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu.
În 2011, fabrica a intrat în faliment. După doi ani și jumătate de încercări de vânzare a societății în întregul ei, lichidatorul judiciar Sierra Quadrant a luat decizia, aprobată de creditori, de a scoate la vânzare activele acesteia, în perspectiva găsirii unui investitor capabil să relanseze din punct de vedere economic platforma industrială.