Compania de dezvoltare imobiliară Element Development, deținută de Ionuț Dumitrescu, a finalizat în mai 2018 lucrările de construcție pentru galeria comercială Bistrița Retail Park, o investiție de 9 milioane de euro.
„Cu un grad de închiriere de peste 90% și o localizare excelentă, în noul pol comercial al orașului, lângă piața agro-alimentară, magazinele Selgros, Altex și Penny, suntem convinși că am livrat pe piață un produs competitiv”, declară Ionuț Bordei, CEO, Element Development.
Noul proiect comercial din centrul orașului Bistrița în suprafață totală de 7.850 mp are printre chiriași, un Carrefour Market, Decathlon și Sportisimo, JYSK, Lem’s, Top Shop, iar în food court se regăsesc branduri precum Churreria Julia, Noodle Pack, Salad Box și Spartan.
Element Development a fost înființată de Ionuț Dumitrescu, fost fondator al Eurisko. Element Development mai deține HQ Victoriei, o clădire de birouri în suprafață de 9.000 mp, finalizată în 2009 în zona Piața Victoriei și care în 2012 a fost vândută către fondul de investiții Zeus Capital.
În luna iunie a acestui an, Dedeman s-a asociat cu Element Industrial și vor dezvolta împreună proiectul Eli Park 1, situat în zona Chitila-Buftea ce se prefigurează drept noul pol logistic de proximitate al Capitalei. Aceasta e prima tentativă a Dedeman, companie deținută de frații Dragoș și Adrian Pavăl, de a deveni dezvoltator imobiliar și n-ar fi exclus să preia parcul industrial la finalizarea lucrărilor de construcție.
Eli Park 1 este un parc logistic cu o suprafață închiriabilă de 50.000 mp. Lucrările de construcție la prima fază ce însumează 20.000 mp sunt în grafic, urmând să fie livrate în vara acestui an, când vor începe lucrările și la faza a doua. Primul chiriaș al proiectului este Paste Băneasa, care a închiriat o suprafață de 5.000 mp.
Dedeman e implicat în multe domenii, pentru a-şi dversifica investiţiile, pe lângă retailul DIY şi imobiliare, compania e implicată în afaceri pe piaţa de capital, unde controlează producătorul de materiale de construcţii Cemacon, şi deţine participaţii în producătorul de aluminiu Alro (23%), dar şi în Conpet, (7%), Electrica (5%) şi Transelectrica (6%).
Patronii Dedeman au cumpărat integral și Moldova Farming SRL, companie agricolă, care lucrează circa 8.000 de hectare de teren, după ce, în 2017, cei doi achiziționaseră un pachet de 20% din companie.
În fine, Dedeman e aproape de preluarea fostei platforme industriale Letea SA Bacău, acolo unde ar urma să fie dezvoltat un hub de business. Vânzarea activelor imobiliare ale Letea SA, (circa 342.449 mp teren, clădiri și construcții speciale), în trecut cea mai mare fabrică de hârtie din Estul Europei, se realizează prin negociere directă, prețul oferit fiind de 3,16 milioane euro.
Mai mult, frații Pavăl au contribuit cu două milioane de lei la platforma ROCA, lansată de Casa de Insolvență Transilvania, și dedicată susținerii afacerilor românești aflate în dificultate şi au înființat un fond de investiții dedicat companiilor cu capital privat local în valoare de 50 milioane de euro, condus de Laurenţiu Ciocîrlan, şef al departamentului de investiţitii al Raiffeisen.