La aproximativ un an de când Consiliul Concurenței a dat ok-ul pe tranzacția prin care toate magazinele Cora au trecut din portofoliul Louis Delhaize în cel al Carrefour , retailerul francez a reușit să-și pună sigla pe toate cele 10 hypermarketuri cumpărate, însă procesul de integrare, ce a necesitat cea mai mare investiție a retailerului din anul acesta, nu este complet finalizat.
Mai sunt de remodelat unitățile din București Sun Plaza și Cluj. În plus, în cazul fostei Cora Ploiești și Drobeta, transformarea de suprafață a fost făcută dar mai sunt elemente de „fine tuning” mai ales în zona de produse proaspete și tradiționale. Astfel, redeschiderea oficială a magazinelor ( care nu vor fi, de fapt, închise) va avea loc după sărbătorile de iarnă. „Acolo nu am vrut încă să facem un eveniment al redeschiderii, o să facem după sărbători, pentru că deja este foarte dificil pentru echipe să facă transformarea layout-ului, după care să ducă la nivel de excelență, aș putea să spun, și partea de produse proaspete. Acolo mai trebuie lucrat și de modernizat.
„În momentul de față brandul Carrefour este instalat in toate fostele magazine Cora. La fel, sortimentația de peste 35.000 de produse pe care o regăsim în formatele de hypermarketuri este instalată în toate fostele magazine Cora. În plus, a avut loc toată partea de integrare logistică și a proceselor care au presupus un efort important din partea tuturor echipelor. Integrarea Cora este în continuare un proces foarte important pe care punem focus mare, mai ales că a presupus integrarea a două culturi ușor diferite, poate complementare”, a declarat Catalin Samara, Hypermarket Business Unit Director Carrefour.
„A fost principala investiție pentru Carrefour România în 2024 și va fi în continuare pentru 2025. Mai sunt încă două magazine netransformate, Sun Plaza București și Cluj” a completat Crinu Aldea, director proiect integrare Cora.
Potrivit acestuia, procesul nu a fost lipsit de provocări, cele mai importante fiind legate de integrarea angajaților și zona de logistică.
„Fiecare zonă de transformare în sine a avut dificultățile ei. Însă, poate cheia succesului în procesul de integrare a fost că, din start, membrii echipei Cora au intrat în procesul de integrare alături de cei de la Carrefour. Evident, integrarea oamenilor din Cora este un proces continuu și va dura timp. De fapt, a face o echipă total funcțională între cele două echipe este rezultatul final pe care îl aștept. De asemenea, încă o chestiune cu greutate a fost cum reușim să ducem produse din depozitele Carrefour în magazinele Cora folosind în paralel sistemele Cora de lucru. Pentru că, dacă am fi renunțat la sistemele Cora, ar fi însemnat pentru echipe un mare stres în procesul de lucru. A fost o chestiune destul de complicată, ne-a reușit, dar în timp vom ajunge în zona de alinierea totală a sistemelor”, a mai povestit Aldea.
„Este un proces alert și intens care durează de mai puțin de un an. Spre deosebire de alte integrări, aceasta a presupus o transformare totală a business-ului. Pe lângă transformarea magazinelor, ceea ce clienții vor de fapt, a presupus și integrarea echipelor, a punctelor logistice, deci integrarea absolută a ecosistemului România Hypermarche ( Cora). Or, abordarea pe care am avut-o încă de la început a fost să respectăm în permanență ceea ce înseamnă puncte forte și inovație din business-ul CoraȚ, a explicat Marius Tudor, director de magazin Carrefour Pantelimon.
Potrivit acestuia, primul pas a fost transformarea brandului Cora în Carrefour pentru a putea oferti clienților o ofertă ameliorată. În timp, retailerul a integrat, de asemenea, și sortimentul Carrefour, anulând în egală măsură tot ceea ce înseamnă puncte logistice și depozutare Cora.
Astăzi, spre exemplu, compania a redeschis oficial sub bannerul Carrefour fosta Cora Pantelimon, un magazin inaugurat de Louis Delhaize în 2003. Magazinul are acum o suprafață de vânzare de 7.362 de mp, mai mică decât cea a fostei unități Cora, vinde 35.000 de articole și are 170 de angajați.
Magazine mai mici, Carrefour a renunțat la 33% din spațiul Cora
Cât despre layout, în multe cazuri transformarea a însemnat modificări de suprafețe de 10-15% pînă la 40%, cum a fost cazul unității din Pantelimon. Per total, suprafața magazinelor Carrefour este cu 33% mai mică față de suprafața totală a magazinelor Cora preluate.
„Modernizarea layout-ului, așa cum o numim noi, înseamnă o aliniere, în primul rând, la modelul de magazin Carrefour care trebuie să fie scalabil. Nu am fi avut capacitatea să operăm în 12.000 de metri ( cat era magazinul Cora n.red). Un alt exemplu este magazinul Sun Plaza pe care nu l-am transformat încă. Acolo nu avem, de fapt, un concept care să răspundă suprafeței și nici nu este în interesul nostu de a avea unul, dat fiind contextul curent al retailului. Vorbesc despre o direcție de a avea o zonă mai compactă de non-food, dar mult mai modernă, care aduce imediat un plus valoare din punct de vedere al experienței de achiziție. Este foarte relevant pentru noi să avem nouătăți în zona de non-food. În schimb, partea de produse proaspete a rămas neatinsă. Au fost doar modificări de repoziționare, astfel încât să putem aduce mini-concepte de genul grădina noastră, spre exemplu. De asemenea, în zona de produse proaspete a venit zona de lactate pe care am extins-o”, a explicat și Crinu Aldea, director proiect integrare Cora.
În ceea ce îi privește pe furnizori, Carrefour spune că a avut ca obiectiv să mențină, pe cât posibil, toți furnizorii. Aceștia au fost nevoiți însă, la rândul lor, să treacă printr-un proces de transformare a modului de aprovizionare.
Spre exemplu, în zona de lactate și produse proaspete, Cora nu avea un depozit ceea ce însemna că furnizorii livrau direct în magazine. Acum, furnizorii merg în depozit. „Aici, cumva, a fost momentul în care s-au făcut niște transformări. (…) În unele situații, lucrurile au mers, în altele, poate, nu s-a reușit să ne aliniem”, a mai spus Aldea.
Compania face noi angajări
Referitor la angajați, Carrefour susține că a preluat toți cei aproximativ 2.000 de angajați Cora și că are nevoie să -și suplimenteze forțele mai ales în zona de produse proaspete.
În general, într-un hypermarjet Carrefour lucrează 150-170 de angajați, iar intenția este de a suplimenta cu 10-15% forța de muncă până la mijlocul anului 2025 în zona de produse proaspete.
Amintim că tranzacția Carrefour-Cora a primit acordul Consiliului Concurenței la finele lui octombrie 2023, ocazie cu care cumpărătorul Carrefour a anunțat că începe procesul de transformare
Odată cu achiziția operațiunilor Romania Hypermarche SA, Carrefour ajunge la aproximativ 450 de magazine, în 113 orașe din țară și ajunge în top trei jucători de pe piața de retail din România, fiind un angajator de top certificat (2023, 2024) pentru peste 17.000 de angajați.
Carrefour România operează în România prin trei entități juridice principale: Carrefour România S.A., Supeco Investment SRL și, din noiembrie 2023, Romania Hypermarche S.A.