Deducerea TVA se face acum şi cu bon fiscal – precizări de la Finanţe

Economica.net
20 03. 2013
activa_star_0_45202600

Legislaţia europeană, transpusă şi la noi acum, dă posibilitatea de a permite operatorilor economici să emită facturi simplificate dacă valoarea acestora este de cel mult 100 euro, inclusiv TVA, la cursul din data exigibilităţii TVA. Având în vedere că bonurile fiscale conţin elementele minimale ale unei facturi simplificate şi acestea pot constitui documente pe baza cărora se poate deduce TVA (prin H.G. nr. 84/2013, care a intrat la 14 martie, au fost stabilite condiţiile în care TVA poate fi dedusă pe baza bonuri fiscale).

Astfel, pentru orice achiziţii de bunuri şi servicii, TVA poate fi dedusã de beneficiar  pe bazã de bonuri fiscale a cãror valoare individualã, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro, dacã furnizorul/prestatorul a menţionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului. .

Cursul de schimb utilizat pentru determinarea în euro a valorii bonului fiscal  este cursul din data emiterii bonului fiscal. Aceste prevederi sunt aplicabile inclusiv pentru livrarea de carburanţi auto pe baza de bonuri fiscale.

Tot pe 14 martie, şi-au încetat aplicabilitatea prevederile referitoare la  justificarea deducerii TVA pentru carburanţii auto pe baza bonurilor fiscale, indiferent de valoarea acestora, în condiţiile în care acestea erau ştampilate şi aveau înscrise denumirea cumpãrãtorului şi numãrul de înmatriculare a autovehiculului.

În vederea aplicãrii noilor prevederi, orice comerciant care doreşte ca bonurile fiscale sã poatã constitui documente pentru deducerea TVA la beneficiari persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA, pot sã-şi adapteze soft-urile aparatelor de marcat electronice fiscale  astfel încât  sã  poatã înscrie pe bonuri, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de înregistrate în scopuri de TVA al beneficiarului.

Comerciantul care nu poate înscrie cu ajutorul aparatelor de marcat electronice fiscale codul de înregistrare în scopuri de TVA a beneficiarului, neavând un soft adaptat în acest sens, la solicitarea beneficiarilor va emite  factura.

În situaţia în care beneficiarul solicitã totuşi emiterea unei facturi care sã cuprindã toate elementele, deşi comerciantul  are un soft adaptat prin care poate insera codul de înregistrare în scopuri de TVA a beneficiarului, potrivit legii, comerciantul  are obligaţia sã emitã aceastã facturã,  pe lângã bonul fiscal.