Deficit bugetar de 1,17% din PIB după opt luni, foarte aproape de nivelul înregistrat la şapte luni

Execuţia bugetului general consolidat după primele opt luni s-a încheiat cu un deficit de 7,11 miliarde de lei, respectiv 1,17% din PIB, faţă de un deficit de 2,24% din PIB în perioada similară din 2011 şi de 1,15% din PIB la finele lunii iulie.
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 21:01
Deficit bugetar de 1,17% din PIB după opt luni, foarte aproape de nivelul înregistrat la şapte luni

Comparativ cu primele opt luni din 2011, deficitul bugetar este în scădere cu 5,86 miliarde de lei.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB în 2011.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX la începutul lunii septembrie că bugetul general consolidat a încheiat luna august cu un deficit aproape zero. Produsul Intern Brut estimat pentru acest an este de 607,3 miliarde lei, astfel că Guvernul mai are la dispoziţie pentru ultimele patru luni ale anului un spaţiu de cheltuieli neacoperite de venituri bugetare de circa 6,2 miliarde lei pentru a se încadra în ţinta de deficit.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 125,6 miliarde lei (20,7% din PIB) la finele lunii august, înregistrând o creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,6 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 10,4% faţă de anul precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+6,4%), accize (+9,5%), impozit pe venit (+13,5%), impozit pe profit (+6,5%).

Veniturile din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut, de asemenea, datorită colectării începând cu anul 2012 a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii conform OUG nr. 77/2011.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+4,4 %) şi venituri nefiscale (+12,2%).

Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 34,2 miliarde lei, mai mari cu 3,1% faţă de perioada similară a anului precedent. Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 34,2 miliarde lei, în creştere cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe partea de venituri nefiscale, încasările au crescut cu 24,1% la bugetul de stat şi cu 14% la instituţiile autofinanţate.

În acelaşi timp, sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 43,3%.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost mai mari cu 2,7%, totalizând 132,8 miliarde de lei (21,9% din PIB), iar ponderea lor în PIB a scăzut cu 0,5 puncte procentuale.

Creşterteri de alocări au fost înregistrate în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 36,2%% mai mari faţă de anul 2011, dobânzi – 28,9%, bunuri şi servicii – 6,6%.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut îndeosebi la administraţiile locale, precum şi la fondul naţional de sănătate ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente.

Cheltuielile de personal au avansat cu 3,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea înregistrându-se, în principal, datorită majorării cu 8% a salariilor personalului bugetar, care se reflectă în buget începând cu luna iulie 2012.

De asemenea, începând cu luna februarie 2011 este inclusă majorarea de 15% acordată personalului bugetar şi plăţile aferente contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatorii din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 19,9 miliarde lei (3,3% din PIB), în urcare în termeni nominali cu 7,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...