Deficit de ingineri agronomi profesionişti pe piaţă. De ce ajung recrutorii să „vâneze” de la concurenţă aceşti specialişti
În domeniul agricol există suficient loc pentru investiţii, iar în contextul geopolitic regional o parte din interes se poate refocaliza pe România, astfel încât nevoia de personal calificat va creşte. Este un domeniu în care cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor avea oportunităţi, dacă au dedicat timpul necesar pregătirii temeinice, şi sunt pregătiţi să-şi asume programul de lucru şi calendarul muncilor agricole, a spus pentru Economica.net Andrei Cornea, consultant recrutare în compania Manpower.
Inginerii agronomi profesionişti, căutaţi cel mai des de companii, dar şi cel mai greu de găsit.
Posturile pentru care se caută cel mai frecvent candidaţi (n. red. în agricultură) sunt cele de inginer agronom. Specializarea este la mare căutare atât în companiile multinaţionale, cât şi în fermele sau companiile naţionale. Pentru aceste posturi, angajarea este permanentă; nevoia de personal a angajatorului nu dispare odată cu încheierea perioadei de recoltă, ci continuă în toate etapele ciclului agricol. Piaţa fortei de muncă este destul de dinamică, atât pe fondul creşterii sectorului, cât şi pentru că există o mişcare a profesioniştilor de la o companie la alta concurentă. Pe un post vacant concurează, în medie, patru-cinci candidaţi, dar există şi suficiente situaţii în care aceştia trebuie „vânaţi” de la altă companie de profil, au spus pentru Economica.net recrutorii Manpower.
De obicei, absolvenţii facultăţilor de profil refuză posturi de inginer agronom în agricultura propriu-zisă, din cauza condiţiilor inerente acestei profesii.
„În domeniu există un real deficit de talente. Chiar dacă numeric absolvenţii facultăţilor de profil ar fi oarecum suficienţi pentru a acoperi cererea actuală, în practică se observă o discrepanţă între cerere şi ofertă. O bună parte dintre cei ce absolvă studiile de profil sunt descurajaţi de ritmul activităţii din agricultură, care în sezon poate începe la 5:00 dimineaţa şi continua pâna la 7:00 – 8:00 seara, sau de faptul că activitatea este de teren, pe câmp, în timp ce foarte mulţi oameni preferă munca de birou. De obicei, companiile compensează aceste ore lucrate cu ore şi zile libere în afara sezonului (spre exemplu, iarna), când programul este mai lejer, dar pentru mulţi, natura postului îl face mai puţin atractiv. E o meserie grea care se derulează mult timp afară, depinde de vreme, de natură, iar pentru a avea succes şi a te adapta trebuie să îţi placă”, a explicat pentru Economica.net Andrei Cornea, consultant recrutare în compania Manpower.
Deficit de ingineri agronomi buni comunicatori şi negociatori pe piaţa locurilor de muncă din vânzarea de utilaje şi materiale agricole şi zootehnice.
Candidaţii căutaţi pentru aceste posturi trebuie să aibă atât formare de specialitate (agronomie, zootehnie etc.), cât şi abilităţi de comunicare şi negociere. Ideal, candidaţii ar trebui să le aibă pe ambele, dar dacă nu, angajatorii optează pentru candidaţii care au cunoştinţele de specialitate, considerând că este mai mai realist să le formeze aceste abilităţi şi deprinderi de vânzări celor eligibili.
„Companiile îşi asumă că pot să formeze candidaţi în tehnicile de vânzări şi să le dezvolte competenţele de comunicare şi negociere, dar trebuie să existe neapărat competenţele specifice domeniului, pentru că viitorii clienţi sunt la rândul lor cunoscători în agricultură şi vor să dialogheze cu un reprezentant de vânzări care poate să poarte o discuţie tehnică, să le înţeleagă problemele şi să le demonstreze că ceea ce vinde reprezintă o soluţie”, a spus pentru Economica.net recrutorul Andrei Cornea.
Domeniul vânzărilor agricole este atractiv pentru candidaţi datorită programului mai standardizat şi a veniturilor mai mari. Deşi salariul de bază este ceva mai mic sau aproximativ egal cu cel oferit în agricultura propriu-zisă, bonusurile şi comisioanele consistente pot duce la dublararea veniturilor. Astfel, un reprezentant de vânzări debutant poate avea un salariu de bază de 1.500 lei – 1.700 de lei (faţă de un inginer agronom începător, remunerat de obicei cu 2.000 de lei, până la 2.500 de lei pe lună), însă poate câştiga până la 3.400 de lei pe lună, datorită bonusurilor, au spus recrutorii Manpower în interviul acordat pentru Economica.net.
Deficit de ingineri agronomi profesionişti pe piaţă şi din cauza pregătirii superficiale a unor absolvenţi ai facultăţilor de profil.
Al treilea motiv al deficitului de ingineri agronomi este calitatea precară a pregătirii formale a unora dintre absolvenţii specializărilor de profil.
„Nu este vorba despr programa universitară. Agricultura este unul dintre domeniile în care principiile de bază, care ţin de biologie, climă, geologie, rămân neschimbate, iar formarea din timpul facultăţii este esenţială pentru viitorii agronomi. Din păcate, nu în toate cazurile există disponibilitatea spre formare şi există candidaţi care au parcurs studiile fără să se preocupe de acumularea cunoştinţelor necesare”, a mai spus pentru Economica.net recrutorul Andrei Cornea.
Gradul de cunoştinţe poate fi verificat cu uşurinţă la interviu, când se pun întrebări specifice despre tehnici, plante, etc. Specializarea preferată este de culturi mari, acesta fiind tipul de activitate agricolă cel mai frecvent întâlnită în România, însă candidaţii cu alte specializări (de exemplu, legumicultură) sunt de asemenea eligibili, dacă dovedesc că îşi stăpânesc domeniul.
„Dacă au fundamente solide în agronomie şi îşi demonstrează apetenţa pentru învăţare şi pasiunea pentru domeniu, inginerii agronomi au şanse de angajare, chiar dacă specializarea lor nu este strict cea în în care activează angajatorul. Am întâlnit inclusiv situaţii în care pentru posturile de inginer agronom au fost selectaţi absolvenţi de inginerie economică în agricultură, specializare care îmbină în proporţie de cam 60% cursuri de management şi economie, şi doar în proporţie de 40% cursuri de agronomie, dar care au dat dovadă de interes faţă de profesie, şi cunoştinţe teoretice şi practice solide” a explicat recrutorul Andrei Cornea pentru ECONOMICA.NET.
Pe lângă cunoştinţe temeinice în domeniu, angajatorii din companii internaţionale solicită adesea cunoaşterea limbii engleze care permite inginerilor agronomi angajaţi accesul la manualele şi procedurile cele mai recente în companie. Companiile inter şi multinaţionale angajează cam 60% dintre candidaţii competenţi disponibili pe piaţă, estimaţi la circa 2.000 de persoane, în timp ce restul activează în companii româneşti, a adăugat Andrei Cornea.
Salariul net lunar oferit unui inginer agronom debutant porneşte de la 2.000 de lei.
Salariile oferite în domeniu pornesc de la 2.000 de lei – 2.500 lei net lunar pentru un candidat aflat la primul loc de muncă şi ajung la 4.000 de lei – 4.500 de lei lunar pentru ingineri cu trei – cinci ani de experienţă. Nivelurile salariale nu au suferit modificări majore în ultimii ani. În general, inginerii agronomi capabili care au trecut de stadiul de debutant se pot aştepta la creşteri salariale anuale cuprinse între 5% şi 10%, funcţie de evoluţia economică şi performanţa companiei angajatoare, a spus pentru Economica.net recrutorul Andrei Cornea.
Dacă vor salarii mai mari, inginerii agronomi cu nivel de experienţă cel puţin mediu pleacă la concurenţă. De obicei, sunt angajaţi pe salarii cu aproximativ 20% mai mari decât au avut înainte de plecare.
Salturi mai substanţiale (de circa 20%) sunt posibile la schimbarea locului de muncă, evident pentru candidaţii bine pregătiţi şi cu un nivel de experienţă cel puţin mediu, schimbările motivate de salariu fiind destul de frecvente în această categorie profesională, a adăugat recrutorul Andrei Cornea.
„Posturile de inginer agronom sunt oarecum aparte, fiind tipul de loc de muncă în care faci aceeaşi activitate de la începutul, la sfârşitul carierei, nu există o scară ierarhică tradiţională pe care să urci. Există câteva posturi de coordonare sau management, dar ele nu sunt foarte numeroase, astfel încât schimbarea locului de muncă este una dintre formele de a progresa destul de frecvent utilizate”, a explicat pentru Economica.net Andrei Cornea.
Inginerii agronomi cu experienţă care lucrează în cercetare, cel mai bine plătiţi.
Pentru un inginer experimentat în cercetare, care lucrează cu loturi de cercetare sau de testare a noilor soiuri, sau derulează activităţi de laborator, salariile nete lunare ajung şi la 6.000 de lei – 7.000 lei, a precizat recrutorul.
Ca volum, cele mai multe posturi vacante în agricultură sunt cele de muncitori necalificaţi.
În general, aceste locuri de muncă au caracter sezonier, perioadele de angajare şi durata acestora depinzând de sezonalitatea culturilor. Pentru acest tip de muncitor, companiile mari şi mai ales multinaţionale recurg la muncă temporară prin intermediul agenţilor de muncă temporară acreditaţi. În general, fiind vorba de câteva sute de locuri de muncă disponibile simultan, numărul candidaţilor pe un post este de doi-trei, în medie, dar per total, volumul celor care candidează este destul de mare. În general, candidaţii pentru posturile de muncitori necalificaţi vin din zone geografice apropiate de cea unde se derulează activitatea (sate şi localităţi vecine sau uşor accesibile), şi o bună parte dintre aceştia provin din rândul celor ce au derulat aceste tipuri de activităţi şi în anii anteriori, au explicat recrutorii Manpower pentru ECONOMICA.NET.
Sudul şi Estul ţării, cele mai ofertante regiuni pentru candidaţii care vor să se angajeze în agricultură.
Cele mai ofertante zone în privinţa locurilor de muncă din domeniu sunt cele cu potenţialul agricol cel mai ridicat, cu precădere în Sudul şi Estul României, Brăila şi Galaţiul fiind foarte bine plasate din acest punct de vedere. Nu există diferenţe regionale semnificative în privinţa salariilor acordate, iar micile discrepanţe (salarii uşor mai mici în Moldova) sunt similare cu diferenţele prezente în ansamblul pieţei forţei de muncă din România, au conchis recrutorii Manpower.
Cum se văd angajările în agricultură de pe Agribusinessjob, portal online şi agenţie de recrutare specializată în acest domeniu.
Posturile pentru care se fac în această perioadă recrutări pe platforma Agribusinessjob sunt pentru: ingineri agronomi cu funcţii în poziţii de promotori, reprezentant vânzări, consultant tehnic; mecanici şi ingineri de service tractoare şi utilaje agricole; ingineri zootehnişti (în Bărăgan, Trasilvania). Cele mai multe poziţii sunt localizate în zonele agricole: Dobrogea, Bărăgan, Oltenia, Moldova, Banat. Salariile cu care sunt ofertate aceste posturi sunt cuprinse între 1.000 lei şi 6.000 lei net lunar, la care se adaugă şi bonusuri de performanţă, a spus pentru ECONOMICA.NET Marius Ogrezeanu, fondatorul Agribusinessjob.
Care au fost în primele nouă luni ale anului posturile pentru care s-au făcut cele mai multe recrutări pe site-ul şi prin agenţia de profil Agribusinessjob?
Pe lângă joburile antemenţionate se numără şi cele de: şef siloz, reprezentant vânzări utilaje agricole, inginer agronom în producţie (în ferme agricole/legumicole), şef de fermă, manager regional de vânzări, manager zonal de achiziţii, inginer agronom-specialist naţional de marketing, product manager, manager punct de lucru director executiv în România, director vânzări Ungaria. Pentru aceste poziţii salariile ajung şi la 12.000 lei lunar, funcţie de complexitatea poziţiei, a adăugat fondatorul Agribusinessjob.
În medie, câţi candidaţi eligibili concurează pentru un post vacant pentru care se fac recrutări pe platforma şi prin agenţia de recrutare Agribusinessjob?
Numărul de aplicaţii per poziţie deschisă, recepţionat pe toate canalele Agribusinessjob (site de recrutare şi agenţie de recrutare în agricultură), variază funcţie de atractivitatea poziţiei, între 25 şi 40 de CV-uri, dintre care 85-95% sunt candidaţi eligibili. Menţionăm că nu toate posturile sunt vizibile pe platforma Agribusinessjob, întrucât peste 60% dintre acestea vin prin Agribusinessjob – agenţia de recrutare specializată în agricultură, şi au regim de confidenţialitate ridicat, a adăugat fondatorul Agribusinessjob.
Care sunt regiunile în care aţi observat cele mai multe locuri de muncă vacante în 2015?
În principalele zone agricole, iar dintre acestea zona de sud conduce detaşat, a conchis Marius Ogrezeanu.