„Între prioritățile executivilor care au participat la studiul Horváth se distinge preocuparea față de asigurarea personalului necesar pentru a susține planurile de creștere din următorii ani. Europa de Est se află între zonele unde va fi nevoie de mai mulți angajați, în special din inginerie și alte domenii tehnice, pe măsură ce unele business-uri se vor reloca mai aproape de clienții finali din Europa de Vest. România nu va face excepție și este vital ca managerii să dezvolte strategii de atragere a unor noi angajați, să îmbunătățească nivelul de calificare a celor actuali și să investească în reținerea celor mai buni”, a declarat Kurt Weber, Managing Director la Horváth România.
Studiul realizat de Horvath descrie o nouă tendinţă la nivel global, potrivit căreia tot mai multe companii vor să-și mute unitățile de producție și furnizorii cât mai aproape de clienții finali ca să evite disfuncționalitățile din lanțurile de aprovizionare, asemenea celor apărute după 2020, precum și alte riscuri geopolitice. Interesul pentru regionalizare e crescut în industria producătoare de automobile, în cea a ingineriei mecanice, instalații, electrice și automatizări și bunuri de consum. În acest context, interesul față de China ca piață de producție se menține ridicat doar la 10% dintre companii.
Transformarea digitală rămâne o preocupare majoră pentru executivi, iar domeniile de activitate care au cel mai mare potențial de automatizare sunt: serviciile de relații cu clienții și consultanță; vânzări, marketing și achiziții; controlling și finanțe; IT; resurse umane.
O altă preocupare importantă pentru executivi este securitatea cibernetică.
Industriile expuse cel mai mult la atacuri cibernetice sunt cea a asigurărilor (cu o creștere cu 54% a atacurilor faţă de nivelul din 2022), urmată de retail (creştere cu 35%), industria auto, banking și servicii medicale (fiecare dintre acestea au o creştere cu 29% a atacurilor cibernetice faţă de 2022).
Pentru studiul „CxO Priorities” au fost chestionați peste 430 de executivi (dintre care 35% la nivel de CEO), din companii activând în 13 domenii (7 din industria manufacturieră și 6 din servicii) și care au sedii în 19 țări, situate în Europa, America de Nord, Europa și Asia.
Horváth a fost înființată în Stuttgart, în 1981, de Péter Horváth, unul dintre pionierii Controlling-ului în Germania și are peste 1.000 de angajați. Horváth are birouri în Germania (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, München și Stuttgart), Austria, România, Elveția, Ungaria, Arabia Saudită și Emiratele Arabe.