Datele Institutului Naționale pentru Statistică (INS) transmise la solicitarea noastră arată că exporturile comerciale de energie electrică ale României au fost de 10,8 TWh, iar importurile comerciale au fost de 13,8 TWh – datele INS diferă semnificativ de cele ale Transelectrica, ce arată fluxurile fizice pe liniile de interconexiune. Așadar, deficitul a fost de 3 TWh, potrivit INS.
Din punct de vedere financiar însă, exporturile de energie electrică s-au ridicat la puțin peste un miliard de euro, dar importurile la 1,52 miliarde de euro, confom aceleiași surse. Așadar, deficitul comercial al României din punct de vedere al comerțului cu energie electrică a depășit, anul trecut, jumătate de miliard de euro. Asta după ce în 2023 am avut un mic excedent, de 47 de milioane de euro.
Să vedem cât de scump sau de ieftin am importat și am exportat pe unitate, întrucât sunt multe situații în care, ca volum, România exportă electricitate în orele de gol sau cu producție fotovoltaică mare, când este mai ieftină, și importă în orele de vârf de consum, mai ales de seară, când este scumpă.
Așadar, la exporturi fizice de 10,8 TWh s-a încasat un miliard de euro, așadar, în medie, pentru un MWh exportat, producătorii români au primit 93 de euro/MWh.
La importuri fizice de 13,8 TWh am plătit 1,52 miliarde de euro, așadar, pentru un MWh importat, consumatorii români au plătit 110 euro/MWh.
Deci, MWh importat a fost, în 2024, cu 18% mai scump decât MWh exportat. Lucurile stau ceva mai bine decât în 2023, când prețul pentru un MWh importat a fost cu 30% mai mare decât cel pentru un MWh exportat (138 de euro/MWh față de 106 euro/MWh).
Mai jos, iată situația balanței comerciale cu fiecare rețea vecină, dar trebuie ținut cont de faptul că piețele spot de energie electrică (PZU și intraday) sunt cuplate, deci fluxul din Ungaria, de exemplu, nu este neaparat energie produsă în Ungaria, ci tranzit prin rețeaua ungară.
Ungaria. Import de 632 de milioane de euro (6,09 TWh) și export de doar 236 de milioane de euro (2,76 TWh
Bulgaria. Import de 574 de milioane de euro (4,93 TWh) și export de 486 de milioane de euro (5,63 TWh). Deci fizic, rețeaua românească a fost pe excedent, dar comercial a fost pe deficit în relația cu Bulgaria.
Serbia. Import de 290 de milioane de euro (2,5 TWh) și export de doar 77 de milioane de euro (0,87 TWh)
Ucraina. Import de 6 milioane de euro (79 GWh) și export de 110 milioane de euro (877 GWh)
Republica Moldova. Import de 18 milioane de euro (188 GWh) și export de 99 de milioane de euro (698 GWh).
Citește și: