Fața hidoasă a sistemului sanitar: peste 300 de comune nu au nici un medic de familie; alte 1.400 de localități au un număr insuficient

18 02. 2020
cabinet_11399600

Peste 300 de comune din țara noastră nu au nici un medic de familie

În total, 328 de comune nu au nici un medic de familie. Necesarul calculat în funcție de populația din aceste localități este de 376 de medici de familie. Dintre acestea, 282 de localități au peste 900 de locuitori, nici un medic de familie și un necesar de 330 de medici de familie, iar 46 de localități, care au sub 900 de locuitori, nu au nici un medic de familie, reiese din analiza făcută de medicul Cătălin Petrencic, primită de Economica.net.

Harta localităților fără medic de familie o puteți accesa și la acest link. 

Peste 1.400 de localități nu au suficienți medici de familie

Mai precis, 1.414 localități au un număr insuficient de medici de familie. Deficitul total în cele 1.414 localități (comune și orașe) este de 2.187 de medici de familie, potrivit analizei făcute de medicul Cătălin Petrencic.

Defalcat:

  • 1.069 de localități au deficit de un medic de familie.
  • 231 de localități au deficit de câte doi medici de familie;
  • 49 de localități au deficit de câte trei medici de familie;
  • șapte localități au deficit de 11, 12, 13, 14 sau 15 medici de familie. Printre acestea se numără Popești-Leordeni, Târgoviște, Suceava, Bârlad, Bacău;
  • două localități au deficit de 34, respectiv 38 de medici de familie. Acestea sunt Galați și Vaslui.

Harta localităților care au un număr insuficient de medici de familie o puteți consulta și la acest link. 

271 de localități au mai mulți medici de familie decât au nevoie

Excedentul total în cele 271 de localități este de 575 de medici de familie, rezultă din analiza făcută de medicul Cătălin Petrencic.

Aceste localități sunt atât orașe, cât și comune, cel mai mare excedent fiind în municipiul București – 100 de medici de familie. Și alte centre universitare au excedent de medici de familie, raportat la numărul de locuitori. Acestea sunt Constanța, Timișoara, Sibiu, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Oradea, reiese din analiza făcută de medicul Cătălin Petrencic.

Metodologia analizei făcute de medicul Cătălin Petrencic

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a solicitat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în luna octombrie 2019 numărul de medici de familie cu listă proprie, pe localități, și necesarul de medici de familie, pe localități, la 1 august 2019, în baza legii accesului la informații de interes public.

Datele furnizate de CNAS au inclus medicii de familie cu listă proprie din fiecare localitate (comună, oraș sau municipiu), însă au cuprins și cabinetele din sate și punctele de lucru. Pentru realizarea hărților a fost folosit numărul de medici de familie cu liste proprii pe localități furnizat de CNAS, dar nu și necesarul furnizat de CNAS.

Datele furnizate de Casa OPSNAJ sunt agregate pe județe, nefiind furnizat numărul de medici de familie din fiecare localitate. Pentru realizarea hărților a fost folosit numărul de medici de familie cu liste proprii pe județe furnizat de Casa OPSNAJ, fiind adăugat la numărul medicilor de familie din reședința de județ furnizat de CNAS.

Datele privind populația pe localități au fost preluate de pe site-ul Institutului Național de Statistică, luând ca referință luna august 2019.

Necesarul de medici de familie cu liste proprii a fost calculat pe baza datelor INS și a metodologiei descrise în continuare.

Numărul necesar de medici de familie pe unități administrativ-teritoriale (UAT) – municipiu, oraș, comună – se stabilește, conform Contractului-cadru și normelor metodologice, de o comisie constituită la nivelul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene și a municipiului București, pe baza criteriilor stabilite de actele normative menționate.
HG 140/2018, Anexa 2, Art. 4 – (2) Numărul optim de persoane înscrise pe lista medicului de familie, din punctul de vedere al asigurării unor servicii de calitate la nivelul asistenţei medicale primare, care se ia în calcul pentru stabilirea necesarului de medici de familie pe unitate administrativ-teritorială/zonă urbană, este de 1.800.

În localităţile urbane există un număr minim de 800 de persone asigurate înscrise pe listele medicilor de familie pentru care Casele de Asigurări de Sănătate încheie contract de furnizare de servicii medicale. În mediul rural și în zonele urbane, unde necesarul de medici de familie nu este acoperit, comisia stabileşte numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie pentru care se încheie contract de furnizare de servicii medicale. Există comune cu 3.000-400 locuitori unde s-au încheiat asemenea contracte, spune medicul Cătălin Petrencic.

Pentru realizarea acestor hărți, medicul Cătălin Petrencic a aplicat următoarea metodologie:

  • populația, pe unități administrativ-teritoriale – municipii, orașe și comune – conform datelor Institutului Național de Statistică, a fost împărțită la 1.800, stabilind astfel necesarul de medici de familie cu listă proprie pe fiecare localitate;
  • în localitățile în care necesarul a reieșit mai mare sau egal cu 0,5, s-a aplicat rotunjire în sus, considerându-se că mai este necesar încă un medic de familie;
  • în localitățile în care necesarul a reieșit mai mic sau egal cu 0,49, s-a aplicat rotunjire în jos, considerându-se că nu mai este necesar încă un medic de familie.