Conform Scrisorii de Intenţie, ţinta deficitul bugetului general consolidat se calculează pornind de la 3,1 miliarde lei care se ajustează cu valoarea cu care cheltuielile de investiţii care depăşeşte plafonul de 6,7 miliarde lei.
Astfel, deşi deficitul bugetar nominal a depăşit nivelul convenit cu FMI, Finanţele s-au încadrat în ţintă pentru că suma a fost ajustată cu diferenţa dintre investiţiile realizate şi cele estimate iniţial.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 7,3 miliarde lei crescând în termeni nominali cu 43,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Ţinta de deficit bugetar stabilită de autorităţi pentru acest an este de 1,9% din PIB pe metodologia cash şi 3% pe standarde europene. La finele lunii februarie, bugetul general înregistra un deficit de 2,7 miliarde lei, reprezentând 0,44% din Produsul Intern Brut (PIB).
Conform datelor aferente primului trimestru, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 45,7 miliarde lei, au fost cu 9,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 16,5% faţă de anul precedent, dintre acestea creşteri semnificative s-au înregistrat la taxa pe valoarea adăugată (+7,6%), accize (+7,3%), impozit pe venit (+21,2%).
Începând cu acest an, la alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii sunt incluse şi veniturile din contribuţia pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, în sumă de 282,8 milioane.lei.
Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 12,8 miliarde lei, în creştere cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Datele mai relevă că la nivelul administraţiilor locale au fost înregistrate creşteri faţă de anul precedent atât în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+3,8%), cât şi în cazul veniturilor nefiscale (+21,7%).
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 35,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 49,1 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 4,9% faţă de anul precedent , dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca procent în PIB. Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 54,7% mai mari faţă de anul 2011 şi dobânzi cu 17,9%.
Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii cu 4,6%, ca urmare a plăţilor făcute din Fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente.
Cheltuielile de personal au crescut cu 0,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent întrucât în luna ianuarie 2011 nu este inclusă majorarea de 15% acordată personalului bugetar şi nici plăţile aferente contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatorii din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (salariile majorate şi contribuţiile s-au platit începând cu luna februarie 2011).