Deficitul comercial a crescut cu 15%, în primele nouă luni ale anului

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) înregistrat de România în primele nouă luni ale anului în curs s-a majorat cu 15%, faţă de aceeaşi perioadă din 2023, până la valoarea de 23,485 miliarde de euro, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - lun, 11 nov. 2024, 09:52
Deficitul comercial a crescut cu 15%, în primele nouă luni ale anului

Potrivit sursei citate, în luna septembrie 2024, exporturile FOB au însumat 8,148 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 10,719 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,571 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Faţă de luna septembrie 2023, exporturile din luna septembrie 2024 au crescut cu 0,3%, iar importurile au crescut cu 4,2%.

În intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie 2024, exporturile FOB au însumat 69,285 miliarde de euro, în scădere cu 1,4%, iar importurile CIF au însumat 92,770 miliarde de euro, în urcare cu 2,3%, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Conform INS, în primele nouă luni ale acestui an, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (46,9% la export şi 36,4% la import) şi alte produse manufacturate (28,9% la export şi 28,7% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie -30 septembrie a fost de 50,057 miliarde de euro la expedieri şi de 67,147 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 72,2% din total exporturi şi 72,4% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri a fost de 19,227 miliarde de euro la exporturi şi de 25,623 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27,8% din total exporturi şi 27,6% din total importuri.

Potrivit INS, soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...