Chiar dacă în 2023 au fost create aproape 440.000 de locuri de muncă noi în domeniul securității cibernetice, în prezent există 4 milioane de posturi vacante, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, potrivit datelor ISC2 (International Information System Security Certification Consortium), o organizație non-profit care se concentrează pe securitatea informației.
În Europa, numărul locurilor de muncă disponibile în domeniu este de 347.761, în creștere cu aproape 10% față de 2022. Cele mai multe dintre acestea sunt în Germania (104.660), urmată de Spania (74.498), UK (73.439) și Franța (59.117). ISC2 nu prezintă date despre România, însă potrivit datelor prezentate recent de către Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului, mii de posturi în acest domeniu, în organizaţii publice şi private, sunt neocupate în prezent.
Însă, la nivel global, cele mai multe locuri vacante se găsesc în regiunea Asia-Pacific, cu 2,67 milioane de joburi disponibile experților din cybersecurity.
Mai mult, experiența anterioară în domeniu nu mai este o barieră pentru a obține un loc de muncă în securitate cibernetică. ”Această nouă tendință contribuie la normalizarea securității cibernetice ca opțiune viabilă pentru profesioniștii capabili și experimentați care provin din afara industriei și doresc să facă o schimbare în mijlocul carierei”, notează experții ISC2.
De altfel, cei mai mulți angajați (32%) care intră în profesii legate de securitate cibernetică au între 30 și 38 de ani, urmați de cei între 39 și 49 de ani (29%) și de cei sub 30 de ani (21%).
O altă provocare a acestei industrii o reprezintă lipsa competențelor. Cei mai căutați, dar și cei mai greu de găsit specialiști sunt cei care asigură securitatea în cloud computing. De asemenea, în acest an, pentru prima dată, abilitățile în domeniul Inteligenței Artificiale/Învățării Automate (AI/ML) se numără printre primele cinci cele mai căutate, un salt semnificativ față de anul trecut, când se aflau aproape de partea inferioară a listei de abilități căutate.
În pofida acestor provocări, există modalități prin care organizațiile pot atenua riscurile cibernetice generate de deficitul de personal și lacunele de competențe. Iată ce câteva acțiuni pe care recomandă ISC2 le recomandă companiilor pentru a depăși aceste obstacole: