Deficitul pentru 2024 a fost revizuit, în creştere, până la 6,94% din PIB, faţă de 5%, proiecţia pe care a fost construit iniţial bugetul – proiect rectificare

Deficitul bugetului general consolidat reprezintă 6,94% din PIB, în creştere cu 1,94 puncte procentuale faţă de programul iniţial, potrivit notei de fundamentare a care însoţeşte proiectul de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2024, publicată de Ministerul Finanţelor.
AGERPRES - joi, 19 sept. 2024, 14:58
Deficitul pentru 2024 a fost revizuit, în creştere, până la 6,94% din PIB, faţă de 5%, proiecţia pe care a fost construit iniţial bugetul - proiect rectificare

„Veniturile bugetului general consolidat se majorează, per sold, cu suma de 42,670 miliarde de lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 60,106 miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash este 122,825,5 miliarde de lei”, se precizează în document.

Bugetul pentru acest an a fost construit iniţial pe un deficit bugetar de 5% din PIB.

Potrivit sursei citate, influenţele veniturilor bugetului de stat pe anul 2024 se reflectă, în principal, pe veniturile din impozitul pe profit, respectiv un plus de 1,081 de miliarde de lei. Majorarea se datorează atât evoluţiei înregistrată de încasările din impozitul pe profit comparativ cu programul estimat, cât şi includerii a 720 de milioane de lei, parte componentă a impactului de 7,9 miliarde de lei, evidenţiat la fundamentarea OUG nr.107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024.

De asemenea, mai sunt influenţe de 1,633 miliarde de lei din alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice, ca urmare a evoluţiei negative înregistrată de încasările din impozitul pe venitul microîntreprinderilor comparativ cu programul estimat; impozit pe venit şi salarii: +1,537 de miliarde de lei per sold, din care +3,954 de miliarde de lei impozit pe venit şi -2,416 miliarde de lei cote defalcate din impozitul pe venit.

Conform sursei citate, estimările includ şi majorarea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a plafonului lunar neimpozabil, în cazul veniturilor din pensii.

La taxa pe valoarea adăugată (TVA) se înregistrează o scădere de 555,4 milioane de lei per sold, în timp ce la accize se înregistrează o creştere de 2,501 miliarde de lei.

În proiect se menţionează că la alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii se consemnează o scădere de 976,5 milioane lei. Aceasta se datorează ca urmare a evoluţiei negative înregistrată de încasări comparativ cu programul estimat.

De asemenea, la contribuţii de asigurări sociale se înregistrează o creştere de 1,957 de miliarde de lei. Majorarea se datorează atât evoluţiei înregistrate de încasările din contribuţii de asigurări comparativ cu programul estimat cât şi includerii a 1,140 de miliarde de lei, parte componentă a impactului de 7,9 miliarde de lei, evidenţiat la fundamentarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024.

Potrivit proiectului, la venituri nefiscale se menţionează o scădere de 827,2 milioane de lei, aceasta fiind cauzată de evoluţia negativă înregistrată de încasări comparativ cu programul estimat.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului de stat pe anul 2024, se majorează, per sold, cu suma de 41,709 miliarde de lei.

Principalele influenţe în ceea ce priveşte cheltuielile bugetului de stat vizează: cheltuielile de personal, care se majorează, pe sold, cu 8,799 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cu bunuri şi servicii se diminuează cu 294,3 milioane de lei.

De asemenea, cheltuielile cu dobânzile cresc cu 3 miliarde de lei, cele cu subvenţiile se majorează cu 424,6 milioane de lei, iar ˜ transferurile între unităţi ale administraţiei publice înregistrează un plus cu 2,521 de miliarde de lei. Alte transferuri se majorează cu 330,9 milioane de lei, în timp ce cheltuielile cu asistenţa socială cresc cu 5,127 de miliarde de lei.

Potrivit proiectului, sumele destinate proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014 -2020 înregistrează o majorare cu 1,361 de miliarde de lei, iar cele pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2021 – 2027 au în plus 19,822 de miliarde de lei.

„Pentru alte cheltuieli sunt consemnate creşteri cu 2,041 miliarde de lei;˜ sumele pentru proiectele cu finanţare din sumele reprezentând asistenţa financiară nerambursabilă aferentă PNRR se majorează cu 673,2 milioane lei; proiectele cu finanţare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR se diminuează cu 250 milioane lei;˜ cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă se diminuează cu 22,9 milioane lei;˜ cheltuielile de capital se diminuează cu 1,848 miliarde de lei”, se mai arată în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2024.

Citeste si – Atenționare de la Fitch: România trebuie să ia măsuri rapide de limitare a deficitului, pentru a-și păstra ratingul în categoria investment grade

 

Te-ar mai putea interesa și
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat un profit EBITDA în creștere cu 6%, respectiv de 35 de milioane de......
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...
Jiří Truhlář preia funcția de CIO la compania de operațiuni valutare Akcenta
Jiří Truhlář preia funcția de CIO la compania de operațiuni valutare Akcenta
Akcenta CZ, instituție specializată în plăți externe și operațiuni valutare pentru exportatori și importatori, anunță ...