Nivelul este unul record atât ca procentaj din PIB, cât și ca sumă. Pe lângă cheltuielile mari cu Apărarea și Sănătatea, un impact major asupra deficitului din februarie îl are și faptul că luna februarie este, istoric, cea mai slabă din an ca încasări la ANAF, cu un program cu circa 7 miliarde lei mai mic decât în ianuarie, precizează Profit.ro.
În primele două luni din 2023, deficitul a fost de 17 miliarde de lei, 1,07% din PIB. Un deficit lunar mai ridicat decât cel din februarie 2024 a fost înregistrat, din datele veificate de Profit.ro, în decembrie 2022, când s-a situat la 22,3 miliarde de lei, și decembrie 2021, la 24 de miliarde de lei, ca o consecință a practicii din trecut a guvernelor de a cheltui mult în lunile noiembrie și decembrie. În noiembrie și decembrie 2023, Guvernul a încercat să țină cheltuielile sub control pentru a se încadra în limitele de deficit, majorate deja, față de țintele inițiale, în urma unor discuții cu Comisia Europeană.
Plățile mari făcute pe acest început de an au, din informațiile Profit.ro, legătură și cu plăți amânate de pe finalul anului trecut, când Guvernul a încercat să țină sub control deficitul bugetar. Este cazul plăților pentru înzestrarea armatei și, probabil, pentru sectorul de sănătate.
Citește mai departe pe Profit.ro.