Deficitul Statelor Unite a crescut până la aproape 1,7 trilioane de dolari, după doi ani de scădere

Guvernul Statelor Unite a anunțat vineri un deficit bugetar de 1,695 de trilioane de dolari în anul fiscal 2023, în creștere cu 23% față de anul anterior, în urma scăderii veniturilor și a crelterii înregistrate de cheltuielile pentru Securitatea Socială, Medicare precum și a costurilor dobânzilor pentru datoria federală, relatează Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 21 oct. 2023, 11:12
Deficitul Statelor Unite a crescut până la aproape 1,7 trilioane de dolari, după doi ani de scădere

Departamentul de Trezorerie a declarat că acesta este cel mai mare deficit de la cel de 2,78 trilioane de dolari din 2021, din timpul pandemiei de COVID-19. Acesta marchează o revenire importantă la deficitele în creștere, după scăderi consecutive în primii doi ani de mandat ai președintelui Joe Biden.

Anunțul vine într-o perioadă în care Biden cere Congresului 100 de miliarde de dolari în noi cheltuieli de ajutor extern și securitate, inclusiv 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și 14 miliarde de dolari pentru Israel, împreună cu finanțare pentru securitatea frontierei SUA și pentru zona India-Pacific, precizează Reuters.

Deficitul mare, care a depășit toate deficitele pre-COVID, inclusiv pe cele provocate de reducerile de impozite ale republicanilor adoptate sub Donald Trump și din anii crizei financiare, este probabil să aprindă luptele pe teme bugetare dintre Biden și republicanii din Camera Reprezentanților, ale căror cereri privind reducerea cheltuielilor au împins SUA în pragul incapacităţii de plată la începutul lunii iunie.

Acordul la care s-a ajuns pentru a evita un blocaj guvernamental, dar care a ignorat cererile de reducere mai profundă a cheltuielilor venite din partea republicanilor radicali, a dus la înlăturarea președintelui Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Kevin McCarthy, iar republicanii încă poartă negocieri cine să preia conducerea acesteia, asta în condițiile în care la jumătatea lunii noiembrie trebuie să se ia o nouă decizie de evitare a blocării Guvernului.

Pentru septembrie, ultima lună a anului fiscal, deficitul a scăzut la 171 de miliarde de dolari de la 430 de miliarde de dolari în septembrie 2022.

„Scăderea veniturilor contribuie semnificativ la deficitul din 2023, subliniind importanța politicilor adoptate și propuse de președintele Biden pentru reformarea sistemului fiscal”, au declarat într-o declarație comună secretarul Trezoreriei Janet Yellen și directorul Oficiului de Management și Buget, Shalanda Young.

Deficitul fiscal 2023 ar fi fost cu 321 de miliarde de dolari mai mare, dar a fost redus cu această sumă, deoarece Curtea Supremă a respins programul de ștergere a datoriilor studenților propus de Biden, pe motiv că este neconstituțional. Hotărârea a forțat Trezoreria să anuleze o taxă preventivă care au afectat rezultatele bugetare din anul fiscal 2022, ducând la creșterea deficitului pe anul trecut.

Deficitul pe anul fiscal 2022 a fost de 1,375 de trilioane de dolari.

Luând în considerare cele două ajustări, deficitul din anul fiscal trecut ar fi fost mai aproape de 1 trilion de dolari, iar anul acesta mai aproape de 2 trilioane de dolari, a spus un oficial al Trezoreriei.

Deficitul din 2023 marchează încheierea bruscă a doi ani de scădere a deficitelor pentru Biden, pe măsură ce cheltuielile legate de COVID-19 s-au estompat. Deficitul Statelor Unite a atins un vârf în anul fiscal 2020, la 3,13 trilioane de dolari, în urma cele mai bruște scăderi economice din anii 1930 a redus drastic veniturile fiscale, în timp ce cheltuielile pentru indemnizațiile de șomaj, plățile directe către consumatori și ajutorul acordat întreprinderilor au atins vârful.

Dar Biroul de Buget al Congresului a avertizat că, pe baza legislației actuale privind impozitele și cheltuielile, deficitele SUA se vor apropia de nivelurile din era COVID până la sfârșitul deceniului, ajungând la aproximativ 2,13 trilioane de dolari în 2030, pe măsură ce costurile dobânzilor, sănătății și pensiilor cresc.

Pentru anul fiscal 2023, veniturile totale au scăzut cu 457 de miliarde de dolari, sau cu 9% față de anul fiscal 2022, la 4,439 de miliarde de dolari, în mare parte din cauza unei scăderi a plăților nereținute ale impozitului pe venitul persoanelor fizice, pe fondul unei performanțe mai slabe a acțiunilor și a altor active financiare, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut. .

Alte scăderi ale veniturilor au inclus o scădere de 106 miliarde de dolari a câștigurilor Rezervei Federale, deoarece dobânzile plătite la rezervele bancare au consumat orice venit din portofoliu.

Cheltuielile pentru anul fiscal 2023 au scăzut cu 137 de miliarde de dolari, sau 2% față de anul precedent, până la 6,134 de miliarde de dolari. Cheltuielile ar fi fost mai modeste dacă nu ar fi fost majorări mari ale cheltuielilor pentru pensie și prestații de sănătate pentru vârstnici și ale costurilor serviciului datoriei.

Cheltuielile cu asigurările sociale au crescut cu 10%, până la 1,416 trilioane de dolari, din cauza ajustărilor costului vieții pentru inflație, iar cheltuielile pentru programul de asistență medicală pentru seniori Medicare au crescut cu 4%, până la 1,022 trilioane de dolari.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul italian de Externe și aeroportuile din Milano, ținte ale unui atac cibernetic
Ministerul italian de Externe și aeroportuile din Milano, ținte ale unui atac cibernetic
Ministerul de Externe italian şi alte obiective din Italia, printre care două aeroporturi din Milano, au fost sâmbătă ţintele unui atac cibernetic, a anunţat Agenţia Italiană pentru......
Doi miliardari greci, prezenți deja în România printr-o cunoscută firmă listată la Bursă, vor să producă curent electric. Unde va fi amplasat parcul fotovoltaic
Doi miliardari greci, prezenți deja în România printr-o cunoscută firmă listată la Bursă, vor să producă curent ...
Doi miliardari greci, prezenți deja în România în industria producătoare de tâmplărie de aluminiu printr-o companie ...
Loteria Română vrea să cumpere servicii de procesare a plăților electronice, pentru care a bugetat aproape 1 milion de lei
Loteria Română vrea să cumpere servicii de procesare a plăților electronice, pentru care a bugetat aproape 1 milion ...
Compania Naţională Loteria Română vrea să contracteze, cu 946.741 lei, fără TVA, servicii de procesare a plăţilor ...
MAI: 11 persoane aflate în situații de risc au fost salvate în ultimele 24 de ore
MAI: 11 persoane aflate în situații de risc au fost salvate în ultimele 24 de ore
Efective ale Ministerului Afacerilor Interne au salvat, în ultimele 24 de ore, 11 persoane aflate în situaţii de risc, ...