Deficitul bugetar se menţine în jurul a 1% din PIB, după şapte luni

Execuţia bugetului general consolidat aferentă primelor şapte luni indică un deficit reprezentând 0,96% din PIB (6,02 miliarde de lei) rezultat din venituri în urcare cu 5,2% şi cheltuieli mai mari cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.
Economica.net - lun, 26 aug. 2013, 16:44
Deficitul bugetar se menţine în jurul a 1% din PIB, după şapte luni

La finele lunii iunie, deficitul bugetar s-a plasat la 1,06% din PIB. România s-a angajat în faţa FMI să se încadreze în acest an într-un deficit bugetar pe cash de 2,1% din PIB.

Comparativ cu primele şapte luni din 2012, deficitul bugetar a scăzut cu 950 milioane de lei, respectiv de la 1,19% din PIB.

Veniturile au urcat în intervalul ianuarie-iulie cu 5,2%, la 116,1 miliarde de lei, şi reprezintă 18,5% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Încasările din impozitul pe profit au avansat cu 2,1% faţă de perioada similară din 2012, evoluţie susţinută de creşterea sumei colectate de la companii cu 5,9%.

La capitolul impozit pe venit, suma colectată a fost mai mare cu 8,7% datorită majorării veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar, a creşterii punctului de pensie şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

În acelaşi timp, veniturile din TVA au crescut cu 4,9%, iar cele din accize cu 2,4%. Încasările mai mari din accize au fost determinate de creşterea taxei la motorină, bere şi ţigarete, precum şi de influenţa cursului deschimb luat în calcul la plata accizelor.

Creşteri semnificative au fost înregistrate la încasările din dividende (+ 290 milioane de lei) şi la taxa pe utilizarea bunurilor (+2 miliarde de lei), în principal ca urmare a încasării taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.

Creşterea salariilor în sectorul bugetar a contribuit la suplimenatarea venturilor din asigurări sociale cu 4,4%. Încasările din contribuţiile de asigurări au fost afectate de obligaţia de restituire a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate către pensionari, dar şi de creşterea în anul 2013 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţii aferentă fondurilor de pensii administrate privat de la 3,5% la 4%.

La nivelul administraţiilor locale au fost înregistrate, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate (+9,5 %) şi la venituri nefiscale (+8,2%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au continuat evoluţia ascendentă, fiind cu 26,9% mai mari faţă de cele din luna precedentă. La şapte luni, însă, nivelul este similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general au crescut cu 4,1% faţă de primele şapte luni din 2012 şi au ajuns la 122,15 miliarde de lei (19,5% din PIB).

Ministerul Finanţelor menţionează că au fost înregistrate creşteri la cheltuielile de personal (+16,4%), ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a plăţii obligatiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au urcat cu 7,4%, influenţate de accelerarea procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi de plăţile operate din fondul naţional de sănătate.

În schimb, cheltuielile pentru investiţii au scăzut cu peste 10%, la 14,9 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...