Surse din delegaţia cipriotă au declarat agenţiei de presă Reuters că, în cele două zile de negocieri, Sarris nu a reuşit să obţină acordul Moscovei privind prelungirea unui credit mai vechi şi un nou pachet de asistenţă financiară.
Discuţiile purtate cu ministrul rus de finanţe Anton Siluanov s-au încheiat fără niciun acord privind extinderea împrumutului de 2,5 miliarde de euro, a cărui scadenţă începe în 2016.
‘Eu cred că nu putem obţine sprijinul pe care l-am fi dorit să-l primim’, a declarat Sarris, într-un interviu pentru Bloomberg. ‘Dar noi trebuie să plecăm pentru că situaţia se agravează’ acasă, a afirmat ministrul cipriot, care declara iniţial că nu va părăsi Moscova până când va ajunge la un acord cu partea rusă.
La rândul său agenţia de presă RIA Novosti scrie că ‘Moscova nu s-a arătat interesată de propunerile Ciprului’.
Ministrul rus Anton Siluanov a declarat că joi a fost ultima rundă de negocieri cu partea cipriotă. În principal, propunerea delegaţiei cipriote a vizat crearea unei companii de stat, care să deţină active ale unor zăcăminte de gaze din apele insulei, şi posibilitatea ca investitorii ruşi să cumpere ulterior o parte din aceste active. Investitorii ruşi au examinat oferta, însă nu şi-au manifestat interesul, a mai spus Siluanov.
O sursă de la Moscova, apropiată negocierilor ruso-cipriote, a declarat pentru Interfax că există puţine informaţii cu privire la zăcămintele de gaze din apele teritoriale ale insulei. ‘Ei /ciprioţii/ ne-au propus să participăm la o licitaţie pentru prospecţiuni ale unor zăcăminte de gaze, dar nu este clar ce fel de câmpuri sunt acestea, se impun lucrări aprofundate de viitor’, a afirmat sursa Interfax.
În acelaşi timp, Turcia a protestat deja în legătură cu posibilitatea ca Cipru să înceapă de unul singur exploatarea potenţialele zăcăminte de gaze din apele teritoriale ale insulei, insistând că resursele naturale aparţin deopotrivă comunităţii greceşti şi turce din insula mediteraneană.
În Cipru, parlamentul a anunţat că va sprijini planul guvernului de salvare a economiei, indiferent dacă Eurogrupul va aproba sau nu aceste măsuri, după cum a declarat preşedintele legislativului de la Nicosia, Yiannakis Omirou. El nu a exclus posibilitatea ca Ciprul să caute o soluţie ‘fără umbrela troicii’ de creditori şi fără asistenţa instituţiilor europene.
‘Măsurile pe care le vom aproba vor asigura cel puţin drepturile suverane ale Republici Cipru’, a afirmat Yiannakis Omirou, excluzând în acelaşi timp posibilitatea ca Cipru să părăsească zona euro şi Uniunea Europeană.