Delgaz Grid, despre noile tarife de distribuție aprobate de ANRE pentru 2024: tarife sub inflație, cadru incorect pentru viitor ce va încetini puternic investițiile, încă o șansă irosită pentru România

Ajustarea tarifelor de distribuție a energiei electrice, aprobată de ANRE  pentru anul 2024, este semnificativ sub rata inflației și încetinește puternic  ritmul investițiilor în rețele, arată Delgaz Grid, firma de distribuție a energiei electrice din zona Moldovei, controlată de grupul E.On    
Mihai Nicuţ - joi, 21 dec. 2023, 16:22
Delgaz Grid, despre noile tarife de distribuție aprobate de ANRE pentru 2024: tarife sub inflație, cadru incorect pentru viitor ce va încetini puternic investițiile, încă o șansă irosită pentru România

“Este de necontestat că rețelele de distribuție au nevoie de o modernizare  dincolo de nivelul obișnuit pentru a integra noi capacități de producție, pe  lângă cele deja conectate, precum și noi facilități din domeniul mobilității  electrice, încălzirii sau producerii de hidrogen.

De aceea, este absolut necesar ca impactul negativ să fie remediat printr- un  cadru de reglementare clar și o metodologie de tarifare stimulativă  pentru noua perioadă de reglementare care începe în 2025. Cu cât acest cadru de  reglementare va fi mai repede cunoscut, cu atât mai bine”, arată comunicatul.

“Referitor la anul 2024, nu doar că nu a fost creat cadrul necesar pentru  investiții suplimentare, dar nivelul stabilit al tarifelor s-a înrăutățit  comparativ cu metodologia existentă. Recunoașterea mai multor costuri  (cum ar fi, de exemplu, cele asociate citirii trimestriale a contoarelor, dar și  alte tipuri de costuri) a fost amânată în mod arbitrar. Neaprobarea de către  ANRE a costurilor prevăzute pentru salarii, așa cum au fost ele  fundamentate, nu asigură sumele necesare pentru plata în condițiile pieței a personalului înalt calificat, necesar pentru menținerea și îmbunătățirea  calității serviciilor la care consumatorii au dreptul. De asemenea, o altă consecință este legată de înrăutățirea condițiilor pentru proiectele de  investiții cofinanțate din fonduri UE”, mai arată compania.

Reprezentanții Deșlgaz Grid mai afirmă că tarifele mai mici de acum înseamnă în final costuri mai ridicate pentru clienți în viitor, pentru că rețeaua nu va putea prelua câtă energie din surse regenerabile se va produce.

“Creșterea tarifelor sub nivelul inflației creează o falsă impresie că bugetul  de stat are de câștigat, iar clienții sunt sprijiniți. Consumatorii sunt astăzi pe  deplin protejați prin schema de plafonare aflată încă în vigoare. Însă prețul  total al energiei electrice va rămâne ridicat pentru câțiva ani, din cauza  investițiilor insuficiente care reduc capacitatea rețelelor de a prelua și  integra în sistem cantitatea de energie regenerabilă produsă. Și, implicit,  costurile pentru buget vor rămâne ridicate. „Povara” unor tarife de  distribuție corect stabilite asupra bugetului de stat ar fi cu mult mai mică  decât costurile pe care acesta le suportă cu subvențiile pentru energie”, mai arată compania de distribuție.

În acest an, 2023, Delgaz Grid spune că a făcut investiții record, de peste 176 de  milioane de euro (872 milioane lei), din surse proprii și din fonduri  europene, cu 30% mai mari față de cele de anul trecut care deja era cu  investițiile acelerate. “În pofida celei mai dificile crize energetice din ultimii  zeci de ani, Delgaz Grid și-a continuat investițiile la cel mai înalt ritm posibil,  prin contractarea de credite. Însă planurile de investiții pentru 2024 nu vor  mai putea fi realizate în condițiile stabilirii tarifelor semnificativ sub  inflație, compania fiind lipsită de veniturile necesare susținerii acestora”, mai arată compania.

Oficialii firmei speră totuși că noul cadru aferent viitoareu perioade de reglementare, a cincea, care va demara în 2025, va regla lucrurile astfel încât impactul negativ indus acum să fie estompat.

“Această decizie privind tarifele reprezintă o șansă irosită pentru România.  Durata impactului negativ ar putea fi însă scurtată printr-o stabilire clară și  rapidă a condițiilor care vor fi aplicate prin noua perioadă de  reglementare, începând cu 2025.

Acest lucru este absolut necesar în condițiile în care, pentru al treilea an la  rând, tarifele nu acoperă costurile de distribuție și nu conțin niciun fel de  stimulent pentru extinderea, dezvoltarea și modernizarea rețelei.  Ca urmare, planul companiei de a continua cu investiții masive până în anul  2030 nu va mai putea fi realizat și impactul va fi cu atât mai puternic cu cât  viitorul cadru de reglementare a investițiilor rămâne neclar.

O politică în domeniul energiei care nu ține cont de nevoia uriașă de  investiții în rețelele de distribuție – o nevoie recunoscută și sprijinită și la  nivelul Uniunii Europene – va bloca tranziția energetică și va limita drastic  dezvoltarea producției de energie electrică în România. Doar investițiile în  rețele vor conduce, în cele din urmă, la scăderea costurilor medii de  producție a energiei.

Un cadru legislativ și de reglementare adecvat și stimulativ va încuraja  operatorii din domeniu să investească pentru modernizarea infrastructurii,  ceea ce va contribui la asigurarea securității energetice a României, la  stabilizarea prețurilor și va stimula competitivitatea și dezvoltarea  economică”, conchide compania.

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de  gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj,  Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău)  şi o reţea de electricitate de 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi,  Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar companiile care solicită totuși în instanță să se supende executarea,......
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...