Delgaz Grid finalizează o investiție de peste 56 milioane de lei în contorizare inteligentă în Iași

Peste 10.000 de contoare inteligente montate la consumatori și a fost instalată infrastructura fizică pentru preluarea și transmiterea datelor de măsurare, precum și aplicațiile software necesare. Reţeaua de distribuţie a fost modernizată prin înlocuirea a circa 8,8 km de cabluri şi a peste 1.800 de tablouri electrice.
Mihai Nicuţ - joi, 12 dec. 2024, 13:25
Delgaz Grid finalizează o investiție de peste 56 milioane de lei în contorizare inteligentă în Iași

“Consumatorii vor beneficia de creșterea calității serviciilor prin facilități de gestionare mai eficientă a energiei, dar și prin îmbunătățirea gradului de continuitate a distribuției de energie electrică în urma finalizării cu succes, în această lună, a unui amplu proiect susținut din fonduri europene în cadrul căruia au fost realizate lucrări de contorizare inteligentă și de modernizare a rețelei operată de compania Delgaz Grid în zonele Nicolina, Frumoasa și CUG”, arată un comunicat de presă al Delgaz Grid.

Valoarea totală a investiției este de circa 56,3 milioane de lei, proiectul beneficiind de cofinanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

În cadrul lucrărilor au fost instalate 10.016 contoare inteligente, 203 filtre de semnal, 951 interfețe, concentratoare de date, iar rețeaua de joasă tensiune a fost reabilitată prin înlocuirea a aproximativ 8.760 de metri liniari de cablu și a 1.837 firide (tablouri electrice) de diverse tipuri.

Delgaz Grid are instalate, la momentul de față, circa 425.000 de contoare SMART, din care peste 300.000 sunt integrate într-un sistem de măsură inteligent.

În anii următori, alte circa 900.000 de contoare inteligente vor fi montate la consumatori în urma a două proiecte în derulare cu finanțare din Fondul pentru Modernizare, în valoare totală de circa 626 milioane de lei, din care aproximativ 433 de milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă, mai arată compania.

“Astfel, ținând cont și de contoarele montate la noii consumatori, la orizontul anului 2029, vor fi în funcțiune circa 1,4 milioane de contoare, ceea ce însemnă că aproximativ 85% dintre clienții noștri vor beneficia de contorizare inteligentă”, ma spune Delgaz.

Contorizarea inteligentă oferă o serie de beneficii și facilităţi, și anume:

  • Indexul contorului este preluat în mod automat, nu mai este necesară transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului;
  • Factura va reflecta consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, permiţând astfel clienților o mai bună gestionare a consumului şi bugetului;
  • Pe lângă datele referitoare la consum, aceste contoare inteligente transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz;
  • Operaţiunile de deconectare şi/sau reconectare a consumatorilor care au instalate şi integrate în sistem contoare inteligente nu presupun costuri suplimentare pentru client.

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful SAPE, firma de stat care nu a reușit să continue proiectul gigantic al hidrocentralei cu pompaj Tarnița-Lăpuștești: „Nu a existat o voință clară, fermă și asumată printr-o lege”
Șeful SAPE, firma de stat care nu a reușit să continue proiectul gigantic al hidrocentralei cu pompaj Tarnița-Lăpuștești: ...
Bogdan Stănescu, președintele directoratului Societății de Administrare a Participațiilor Statului în Energie (SAPE), cea care nu a reușit să atribuie în două licitații consecutive......
Cristian Păun, profesor ASE: Intrarea României în Spaţiul Schengen reprezintă un pas înainte
Cristian Păun, profesor ASE: Intrarea României în Spaţiul Schengen reprezintă un pas înainte
Intrarea României în Spaţiul Schengen reprezintă un pas înainte, în sensul apropierii noastre şi mai mult de acest ...
Elena Udrea rămâne la închisoare. ICCJ i-a respins revizuirea condamnării în dosarul Gala Bute
Elena Udrea rămâne la închisoare. ICCJ i-a respins revizuirea condamnării în dosarul Gala Bute
Elan Udrea rămâne la închisoare. Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a respins joi cererea depusă ...
Adrian Negrescu, consultant economic: Intrarea deplină în Schengen oferă o gură de oxigen economiei românești
Adrian Negrescu, consultant economic: Intrarea deplină în Schengen oferă o gură de oxigen economiei românești
Intrarea deplină a României în Spaţiul Schengen oferă o gură de oxigen nesperată pentru economie, în condiţiile ...