„Rezultatele clasamentului din acest an Deloitte Europa Centrală Technology FAST 50 confirmă că firmele româneşti care îşi desfăşoară activitatea în sectorul tehnologic răspund cu succes provocărilor crizei globale şi continuă să-şi consolideze poziţia în regiune. Astfel, pentru al doilea an consecutiv, compania de servicii turistice online Vola.ro s-a plasat pe locul 1, cu o rată record de creştere a veniturilor (17.323%, calculată ca medie pe ultimii cinci ani), în timp ce TeamNet International debutează în categoria dedicată companiilor de dimensiuni mari (Big 5), ceea ce reprezintă o premieră pentru industria locală de tehnologie”, se arată într-un comunicat al Deloitte.
Aflat la a 13-a ediţie, topul include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, în baza ratei de creştere a veniturilor din ultimii cinci ani (2007-2011). Companiile candidate trebuie să fi raportat venituri anuale de cel puţin 50.000 de euro pe an în ultimii ani, să aibă sediul în Europa Centrală, să fie controlate de antreprenori locali şi să activeze pe piaţă de cel puţin cinci ani.
Pe lângă categoria principală, Deloitte recompensează şi companiile de tehnologie care se afirmă rapid – categoria Rising Stars, pentru firme care nu îndeplinesc criteriul activităţii de minimum cinci ani şi care raportează venituri anuale mai mici. Începând cu ediţia din 2010, o nouă categorie a fost introdusă – Big 5, pentru companii mari, cu cifre de afaceri de peste 25 de milioane de euro, care înregistrează în continuare creşteri importante, dar care nu pot concura cu ratele de dezvoltare ale companiilor din poziţiile de top ale Fast 50.
Lista finalistelor din România din acest an este formată din Vola.ro (locul 1, din Bucureşti, cu o creştere de 17.323% a veniturilor în perioada 2007-2011), SmartTel (locul 14, Bucureşti, +894%), TeamNet International (locul 16, Bucureşti, +870%), Crys Computers (locul 25, Bucureşti, +597%), Accesa (locul 28, Cluj-Napoca, +501%) şi Ingenio Software (locul 43, Bucureşti, +264%).
„Cea mai mare parte a finalistelor noastre ocupă din nou locuri în prima parte a clasamentului, o situaţie comparabilă cu anul 2010, când România a avut cea mai bună reprezentare (7 companii). Pe de altă parte, rezultatele pe 2012 pot fi etichetate ca fiind cele mai bune din istoria clasamentului pentru industria românească de tehnologie, ţinând cont de performanţa companiilor care au fost prezente în top şi la ediţiile anterioare, dar şi de cele trei companii nou-intrate. În plus, cu o creştere medie de 3.408%, finalistele noastre se situează cu mult peste media clasamentului per ansamblu, iar România ocupă acum locul 3 în regiune ca reprezentare, după Polonia şi Ungaria”, a declarat Alina Mirea, Partener Audit în cadrul Deloitte România.
Creşterea medie a companiilor din clasament a scăzut uşor în acest an, la 1.026%, faţă de 1.068% în 2011. În clasament sunt reprezentate opt ţări – Estonia, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Serbia şi Slovacia; Polonia are cea mai bună reprezentare, cu 27 de companii, fiind urmată de Ungaria (8) şi România (6). Finaliştii din clasamentul regional vor fi nominalizaţi în competiţia Technology FAST 500 EMEA.