Deloitte: Companiile de stat ar trebui evaluate pe rând, înainte de a se decide ce procent din profit merge către dividende
Aceasta după ce ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat în mai multe rânduri că 90% din profitul companiilor va merge către bugetul de stat, iar companiile vor primi ulterior bani pentru investiţii din bugetul naţional.
‘Ca mecanism nu sunt de acord cu acest lucru. Fiecare companie este un caz. Câteodată poţi să iei 100%, câteodată nu poţi să iei nimic. Trebuie să te uiţi la gradul de îndatorare a respectivei companii, la planurile de investiţii, dacă gradul de îndatorare permite împrumuturi. Ca regulă, orice fel de procent e greşit. Când eram ministru era 50% şi am încercat să schimb să scot acest 50% şi să fie în funcţie de caz’, a spus Nicolescu, în cadrul conferinţei ZF Power Summit.
El a arătat că, dacă statul ar da apoi alţi bani pentru investiţii companiilor, acest lucru este considerat ajutor de stat şi va trebui aprobat de Comisia Europeană.
‘Orice fel de ban dat de către stat unei companii este ajutor de stat, trebuie notificat la Bruxelles. Pentru unele cazuri, poate fi un ajutor de stat eligibil, care poate fi acordat, alteori nu poate fi acordat. Dar este un ajutor de stat, trebuie notificat şi durează în timp’, a completat reprezentantul Deloitte.
Potrivit acestuia, Societatea de Administrare a Participaţiilor Statului (SAPE), creată în subordinea Ministerului Energiei în 2014, când era ministru de resort, ar putea colecta dividende de la mai multe companii din sector şi ar putea face investiţii strategice în anumite companii, fie prin majorări de capital, fie chiar investiţii directe făcute de fondul respectiv.
În urmă cu o săptămână, într-un interviu acordat AGERPRES, Anton spunea pe această temă: ‘Dacă am fi proprietarul unei firme, cum ar fi ea, ce am face cu banii? Am împărţi banii ăştia şi am zice: acestea sunt dividende şi acestea sunt investiţii. Atâta vreme cât statul face investiţiile… el face, statul până la urmă decide că facem investiţia aia, facem investiţia aia sau aia, eu nu cred că e chiar aşa o mare disperare că adună banii la un loc şi zice anul ăsta ţi-i dau ţie. Pentru că prin buget asta se întâmplă. Deci eu cred că statul, care este proprietarul, are tot dreptul să-şi ia dividendele. Mai ales că nu le bagă în buzunar, pentru că dividendele în general se bagă în buzunarul acţionarului. La noi dividendele se bagă în bugetul naţional, de unde se redistribuie’.
Întrebat dacă aceste companii vor rămâne cu suficienţi bani pentru investiţii, ministrul a arătat că statul le va da ulterior bani pentru investiţii, în cazul în care companiile vor veni cu planuri concrete.
Luni, Anton a reluat ideea într-o conferinţă: ‘Dacă aş fi constatat că firmele la care avem participaţii au făcut investiţii din banii pe care i-au câştigat, atunci aş fi fost deranjat de faptul că profitul dispare. Dar, după ce am văzut că firmele au acumulat banii în vistierie, mândrindu-se cu faptul că au nişte rezerve, faptul că aceste rezerve trec, şi subliniez chestia asta, nu intră în buzunarul investitorului ca dividende, intră în bugetul naţional şi se reîntorc din bugetul naţional pentru investiţii, eu cred că e vorba de circulaţia banilor mai repede şi poate că acest lucru va eficientiza investiţiile, va creşte numărul de investiţii’, a spus ministrul.