Deloitte: gazele din Marea Neagră ar trebui să fie o resursă importantă care ar ajuta economic România

Resursele de gaze naturale din Marea Neagră ar trebui să fie o resursă importantă care ar ajuta economic România, a declarat, joi, Dan Bădin, partener coordonator Servicii Fiscale şi Juridice la Deloitte România, în cadrul unei întâlniri cu presa, acesta menţionând că subiectul redevenţelor este unul arzător.
Economica.net - J, 23 aug. 2018, 17:56
Deloitte: gazele din Marea Neagră ar trebui să fie o resursă importantă care ar ajuta economic România

„Zona redevenţelor este un subiect destul de arzător şi avem declaraţii contradictorii, inclusiv de la membri importanţi ai partidului de guvernământ. Unul zice într-un fel, unul zice în alt fel. Acum ce se va întâmpla exact nu ştim. Dacă noi ne dorim investiţii în Marea Neagră, tehnologia asta nu o avem, da, cu forarea la mari adâncimi. Sunt vreo 4 companii la nivel global care o au. Dacă vrem să-i convingem să vină aici probabil trebuie să fie o negociere. Dacă vrei să ai sacul de aur îngropat în curte şi să nu faci nimic cu el este una, vrei să-l dezgropi şi să-l foloseşti şi să-l pui în circulaţie, este altceva. Este o decizie politică. Eu sper că până la urmă resursele de gaze naturale din Marea Neagră ar trebui să fie o resursă importantă care ar ajuta economic România, să se ajungă la acea înţelegere prin care să se deblocheze lucrurile acestea şi să înceapă investiţiile deja spre zona de exploatare”, a spus Dan Bădin.

Potrivit estimărilor Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (RBSTA), extracţia gazelor din Marea Neagră ar putea tripla nivelul redevenţelor curente primite de statul român, generând încasări suplimentare de 230 de milioane de euro pe an.

Aceasta în condiţiile în care veniturile la bugetul de stat din redevenţe sunt estimate în 2018 la 140 de milioane de euro.

Companiile arată că există un potenţial de peste şase miliarde de dolari în investiţii pe termen scurt pentru proiecte offshore noi şi în infrastructura aferentă, pe lângă cele două miliarde de dolari deja investite în aceste proiecte în ultimii 10 ani.

În februarie, Sorin Gal, director general în cadrul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), anunţa că rezervele de gaze din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost efectuate foraje, ceea ce ar însemna ca producţia totală a ţării să se dubleze timp de 20 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: O direcţie importantă la care lucrăm este reducerea risipei din sistemul de sănătate. Este nevoie să legăm salarizarea de activitatea spitalului
Bolojan: O direcţie importantă la care lucrăm este reducerea risipei din sistemul de sănătate. Este nevoie să legăm ...
Premierul Ilie Bolojan a susţinut vineri că salarizarea personalului medical este nevoie să fie legată de activitatea spitalelor, subliniind că nu se mai poate continua cu risipa din domeniul......
Patronatul Concordia se repede să laude măsurile anunțate de Bolojan în viitoarele pachete de acțiuni fiscal-bugetare, pe care le consideră pași esențiali pentru eficientizarea administrației
Patronatul Concordia se repede să laude măsurile anunțate de Bolojan în viitoarele pachete de acțiuni fiscal-bugetare, ...
La scurt timp după ce prim-ministrul Ilie Bolojan a prezentat, într-o conferință de presă, măsurile fiscal-bugetare ...
Bolojan, răspuns la întrebarea dacă renunță la o parte din salariu: În general, nu fac gesturi populiste
Bolojan, răspuns la întrebarea dacă renunță la o parte din salariu: În general, nu fac gesturi populiste
Premierul Ilie Bolojan a declarat vineri, în contextul în care unul dintre miniştri a anunţat că renunţă la 20% din ...
Producția de furaje a Agroland a crescut cu 50% în trimestrul II din 2025, iar producția de ouă de consum cu 17%
Producția de furaje a Agroland a crescut cu 50% în trimestrul II din 2025, iar producția de ouă de consum cu 17%
Grupul antreprenorial Agroland, prezent pe piața de retail, agribusiness, producție alimentară și nutriție animală, ...